Семействата на големите български художници Димитър Киров, Георги Божилов-Слона и Енчо Пиронков се обединяват срещу намерението на кмета Иван Тотев да събере в една експозиция картините им, съобщава Plovdiv Time.

Градоначалникът сподели пред медиите авангардна идея за обживяването на Стария град с отварянето на нови заведения. Част от тях той видя в къщите с изложбени експозиции, посветени на творчеството на тримата класици.

Първи срещу идеята възропта Енчо Пиронков. Той написа официално писмо до Иван Тотев, в което отбелязва: „Силно се надявам, че тези ваши идеи са единствено и само плод на вашето добро чувство за хумор, което предполагам имате”.

Маестрото пише още, че е останал шокиран и възмутен от факта, че кметът си позволява да използва името му в подобни изказвания.

„Първата по рода си „Постоянна експозиция Енчо Пиронков”, намираща се на ул. „Васил Кънчев” 1, е ситуирана в имот – къща с двор, общинска собственост. Колекцията от мои картини в нея е дарение за тази къща и за град Пловдив. Дарението е направено лично от мен след Решение на Общинския съвет преди близо 10 години. Подписано е от тогавашния кмет Иван Чомаков и сградата е предоставена безсрочно за постоянната експозиция”, припомня художникът и допълва, че дарението от картини е на стойност 380 000 евро по тогавашна оценка и към днешна дата то достига до цена 1 милион.

Маестрото е категоричен: „ако къщата бъде взета – договорът се обезсилва. Договорът е с клаузи, които защитават картините и автора им”.

Енчо Пиронков завършва официалното си писмо с призив към Иван Тотев да обяви ясно намеренията си по отношение на експозицията в Стария град.

В случай, че не получи ясен отговор, маестрото заявява, че ще изпрати писмото си до президента на Република България, Парламента и Министерството на културата.

Своите притеснения за бъдещето на изложбата на Димитър Киров изрази и съпругата му Русалия.

Предоставила съм 40 картини от моята колекция. Тези творби са изложени, за да могат да им се радват хората, които обичат изкуството. Да събереш тримата автори в една изложба с по няколко картини е недопустимо. Пловдив ще бъде домакин на мащабна инициатива – Европейска столица на културата, няма как това да се случи с кръчми, попита риторично Русалия Кирова.

Абсолютно против събирането на тримата автори под един покрив е и дъщерята на Георги Божилов-Слона – Мия.

Това е лудост.  Абсурдно е Старият град да се превръща във втори Капана. Нито има подходящо пространство, нито е добра идея въобще да се събират експозициите с техни картини. Творбите, изложени в къщата „Георги Божилов-Слона”, са собственост на Градската галерия и на „Старинен Пловдив”.  Тъжно ми е, защото в момента едни от най-емблематичните картини на баща ми като „Метаморфозите”  ги няма, казва Мия Божилова.

КЪЩАТА С ЕКСПОЗИЦИЯ "ДИМИТЪР КИРОВ"

Красивата къща на Верен Стамболян, възвисила снагата си на Джамбаз тепе, е дом на изкуството на Димитър Киров. Преди 40 години тя е известна като Къщата  на художниците и кипи от събития. Сградата е изключително красива и със запомняща се фасада. През 2010 г. там бе открита  постоянната експозиция с произведения на художника Димитър Киров. Той е от пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство през 60-те и 70-те години, чието творческо наследство има новаторски дух. Творческите му постижения са в сферата на изящното  и декоративно-монументално изкуство. Авторът е носител на множество национални, международни награди и отличия. В експозицията са поместени едни от най-добрите образци на теми и етапи от неговото творчество.  На двора са представени мозайки на тема „любими градове“, припомня oldplovdiv.com. 

КЪЩАТА С ЕКСПОЗИЦИЯ "ГЕОРГИ БОЖИЛОВ-СЛОНА"

Скобелевата къща е строена през 1860 г. от Костадин Кафтанджията. След Освобождението до смъртта си тук живее майката на ген. Михаил Скобелев – Олга Скобелева (1823-1880), известна с благотворителната си дейност в помощ на пострадалото от турските погроми българско население в Южна България по време на Априлското въстание и Освободителната война. Заради големите и грижи за сираците от Тракия благодарното българско население с признателност я нарича Скобелева майка. Днес на лобното й място край Цариградско шосе е изграден мемориален парк. През 2003 г. в Скобелевата къща е уредена постоянна експозиция, посветена на творчеството на известния пловдивски художник Георги Божилов – Слона (1935-2001). Съдържа 47 негови платна и е открита в деня на неговата 68-годишнина- 13 юни 2003 г. На северната страна отдалече се вижда пано живопис и мозайка от друг прочут пловдивски художник - Димитър Киров, която той посещава на приятеля си. Калканът на къщата откъм ул.”Съборна” е украсен с възпоменателно пано, живопис и мозайка по проект на Димитър Киров, в памет на Георги Божилов, разказва oldplovdiv.com.

КЪЩАТА С ЕКСПОЗИЦИЯ "ЕНЧО ПИРОНКОВ"

Къщата, в която са експонирани 45 картини на Енчо Пиронков, също е архитектурно-строителен паметник на културата от ансамблово значение. Тя е частна общинска собственост.

Експозицията отвори врати, след като маестрото дари на любимия си град творбите си. Енчо Пиронков е от поколението художници, което през 60-те години на ХХ в. осъвремени облика не само на пловдивската живописна школа, но и на българското изобразително изкуство. Във времето на тоталитарната култура те създадоха и развиха ново съвременно пластическо мислене, което ги приобщи към европейските художествени процеси и постави началото на българския модернизъм чрез утвърждаване на нов възглед по отношение на формата и колорита, припомнят от Градската галерия, която е стопанин на експозиция „Енчо Пиронков”.