Навръх Деня на народните будители една млада учителка от Пловдив ще подреди първата си самостоятелна изложба. След като превърна коридорите на училището, в което преподава, в галерия от рисунки на талантливите си питомци, сега Цветелина Велкова ще представи свои творби, рисувани през последните години. Изложбата „Живопис и графика“ ще бъде открита на 1 ноември от 17,30 часа в Мол Марково тепе.

Цветелина Велкова е художник, скулптор и преподавател по Изобразително изкуство. Живее в Пловдив. Завършва скулптура в НХГ „Цанко Лавренов“, след това учи Педагогика на обучението по изобразително изкуство и специализира магистратура по Графика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

Участва в множество общи изложби, а изложбата „Живопис и графика“ е първата й самостоятелна изява. Тя е учител по Изобразително изкуство в СУ „Петко Рачов Славейков“ - Кричим. Твори предимно в сферата на графиката и живописта, когато има свободно време. Обича да рисува пейзажи и фигурални композиции.

За преподавателската си дейност казва, че обича да работи с деца и се чувства най-много удовлетворена от труда си, когато с учениците организират изложби и се покаже крайният резултат от работата. Скоро предстои изложба с рисунки на ученици в читалище „Пробуда“ - Кричим, по случай патронния празник на училището, който ще бъде отбелязан и с концерт. 

Според Цветелина голяма част от децата имат талант. Затова младата учителка им помага да го развият и се старае да запали любопитството им към изкуството. „Всяко дете има нужда от стимул – да го видят, да го забележат, да му кажат „браво, справил си се страхотно”, смята тя. 

-Какво да очакват посетителите на изложбата?

-Посетителите могат да очакват пъстри пейзажи и драматични композиции, в които съм изразила моите лични емоции и впечатления и се надявам всеки да открие по нещо за себе си в тях.

-Кои са любимите Ви творби в нея?

-Всички са ми любими. За да нарисувам нещо, то първо трябва да ме е развълнувало.

-Какво е предизвикстелството да сте млад учител?

-Наистина е голямо предизвикателство, понякога е много трудно, но с търпение, упоритост и любов към работата, всичко се постига.

-Кое Ви стимулира да рисувате и да се отдавате на професията?

-Стимулира ме любовта към изкуството, към това, което правя. Имам нужда да творя, чувствам потребност да изразявам себе си чрез изкуството.

Успех на младата художничка!