Шест български вина бяха отличени с престижната награда „Златен ритон“ по време на престижна церемония снощи. Наградите се връчиха след като дегустатори от България, Великобритания и Събрия опитаха и оцениха повече от 300 проби на български и чуждестранни вина, представени на "Винария 2018". Церемонията по връчване на наградите традиционно се провежда през първата вечер след откриването на изложението.

Ето ги и победителите в отделните категории:

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Совиньон блан ЕМ“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. „Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc“ на „Меди Валей“ ООД бе обявено за най-доброто бяло вино от по-стари реколти.

Най-добро червено вино от последната реколта стана „Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира“ на „Черноморско злато“ АД. 

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ бе отличено “Face to Face Розе“ на „New Bloom Winery“. Награда получи и по-старата реколта на „Nеw Bloom “ на винарска изба „New Bloom Winery“. 

Призът в категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ бе връчен за „Spiritus Sanctus Каберне фран“ на „Ивком Трейд“ ЕООД.

По време на церемонията бе връчена и наградата на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“ С нея бе отличена избата „Черноморско злато“ АД.  Винарската изба спечели и най-високото отличие в категорията „Спиртни напитки“ - „Златна фиала“ за гроздова ракия „Бургас 63 Юбилейна“.

Тридесет проби на наши изби се надпреварваха и за наградата Препоръчано вино от местен сорт“. Победител стана червено вино от сорт „Мавруд“ – Мерул Резерва, произведено на  „Ковекс“ ООД – Панагюрище.

 „За втора поредна година решихме да подкрепим развитието на българските местни сортове и в надпреварата за отличието се включиха изключително качествени вина. Тази година виното, което спечели този приз се бори наравно с вината, получили „Златен ритон“ -  заяви по време на награждаването Станимир Стоянов - председател на Съюза на енолозите в България. 

Специални награди за най-добър концептуален дизайн на опаковка за бутилки и кенове на серия нискоалкохолни винени напитки бе връчена на „Адвантис Ко“, която за първи път участва във „Винария“, веднага след премиерата на арт бутилките в Ню Йорк. Вината с натурални аромати на кафе, капучино, кокос, кола, ягода, праскова за първи път се представят на изложение в Европа и впечатляват потребителите с атрактивната си визия, дело на световноизвестните художници и дизайнери Мигел Парадес и Джо Пелег.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара, както и годишен абонамент за изданията на сдружението.

Носителите на престижния приз „Златен ритон“ получават подарък за сайтовете си инсталиране на уникалния софтуер „безплатно обаждане“, който им дава възможност да увеличат продажбите си в кратки срокове и да открият повече пазари в чужбина, съобщи представителят на Free Call Inc Даниел Христов.