Десетки ценители на изкуството дойдоха в пловдивската галерия Aeterna, за да съзерцават част от многогодишния труд на художника Таню Митев, събран в ретроспективна изложба "Мистични хоризонти". На връх вернисажа Митев отпразнува 75-ия си рожден ден, като по повода получи редица поздравления и подаръци от гостите си, както и огромна стилна торта от галериста Стоян Даскалов. 

Галерия Aeterna посрещна посетителите си обляна в светлина, която величествено подчертаваше всеки детайл от над 25-те платна на Митев, сбиращи в себе се почти всички творчески периоди на художника. Сред картините намериха място виталните пейзажи, женските фигури, женските ликове, както и платна със символи на християнската вяра.

"Благодаря на Таню Митев, че прие поканата ми да направим ретроспективна изложба на връх рождения му ден. Тя е много интересна, различна и е първата му в Пловдив от доста време насам", посочи Даскалов. 

Словото за откриване на ретроспективната изложба бе поверено на дамата на изкуството Вихра Григорова - художник и международен съдия по кинология. Тя заложи на емоционално импровизирано слово, тъй като подчерта, че човек не може да застане пред картините на Митев и да не намери думи, идващи от сърцето. В абсолютен унисон с това речта и бе толкова експресивна, въздействаща, изпълнена със заряд и искреност, че преобрази изражението на всеки в аудиторията.

"Таню Митев е човек, който познавам от много отдавна. Отначало си мислих, че знам достатъчно много за него. После, след като разбрах кои картини ще бъдат подредени в изложбата, разбрах, че за мен има и непознати неща, въпреки стремежа ми да съм информирана за художествения живот на Пловдив. Тази вечер имаме удоволствието да видим една ретроспекция на творчески търсения, които не са от сезонните изложби, които са на гребена на модната вълна... по мейнстрийма, както обичат да казват сега. Не, това е класическа изложба на жанров живописец, събрал през годините своите тежнения, своите търсения, своите открития, разочарования и радости в практически всеки един от жанровете от живописта, които познаваме. Пейзажът, който той прави е различен от това, което правят много хора - то е едно много по-задълбочено разглеждане на тема. Той така е преформатирал този жанр, че превръща пейзажа в нещо повече от пейзаж - то е сцена, то е сякаш изграден интериор на храм с високите дървета, или просто с тези хоризонти, от където дойде названието "Мистични хоризонти". Защо мистични хоризонти, защото застанете ли пред тези хоризонти, вие не можете да се откъснете. Такова усещане за терен познавам у много малко българи, но и световни творци - в него кипи собствен живот, той е като от преди сътворението. Да, той е помогнал технически, но важното е, че го е почувствал, че нашата земя е жива, че тръпне, че нейният хоризонт обгражда на две части цялото ни битие и свят - земното и небесното. Колоритът на Митев е вулканичен на места, съвсем леко въздушен на други. Той не е еднакъв в нищо, което прави. Която и тема да захване, той я приема като лична кауза и така я рисува. Бихме могли да го наречем любов, но - не са много на този свят художниците, които са до такава степен почтени към това, което правят. Това е човек искрен, отдаден, той прави това, което сърцето му диктува и го прави така, както да го прави добрият професионалист - с уважение към зрителя, с желание да му предаде послание. Това не се среща често. Той прави възможно да видим себе си, простите неща от живота, така както той ги вижда, и най-вече да видим тези магични, мистични хоризонти - за да знаем, че хоризонтът е мястото, където се слива земята и небето, мястото където се срещат любовта земна и любовта небесна, мястото, през което някой ден ще отлетим всички, но дотогава това е мястото, което трябва да съзерцаваме винаги и да знаем, че там са нашите мечти“, беше само малко част от тържественото слово на Григорова.

Дело на художничката е и рецензията в преамбюла на каталога, посветен на изложбата и творчеството на Таню Митев, изработен от галерия Aeterna. Всички посетители помолиха маестрото да положи подписа си на ценната книга и заедно с него обиколиха пространството в галерията, вперили поглед в мистичните хоризонти.