В разгара на пролетта своя осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект” реди Хикмет Четинкая, по-известен като „художника на маковете”. Авторът обяснява, че аленото цвете е символ на свободната воля и преходността на всичко в живота. То израства, където желае, цъфти три дни и увяхва безвъзвратно. Четинкая се завръща в любимия си Пловдив, за да предостави на почитателите си своята интерпретация на мимолетната красота на мака под формата на 25 пъстроцветни платна.

Хикмет Четинкая е не само един от най-разпознаваемите турски автори, а също така и един от най-заетите. От началото на годината той е провел изложби и work-shops в Малта, Тайван, Нова Зеландия и Канада, без това да повлиява на константното му артистично присъствие в родната му Турция, предаде Дарик. Но прекомерната му заетост няма да му попречи да зарадва пловдивските си фенове отново на 16 май от 18:00 часа. Някои от платната, които ще представи този път в галерия „Аспект”, ще бъдат както типични за неговото артистично повествование, така и по-различни от това, което сме виждали преди. Сред характерните за Четинкая макове на фон, обагрен в цветовете на лятното поле, ще присъстват и такива, в които е заложил на контрастната сила на белия цвят.

Хикмет Четинкая е един от малкото автори, които не озаглавяват картините си, а това произхожда от идеята му, че всяко едно платно трябва да бъде преживяно от този, който го гледа. Липсата на заглавие позволява на всеки любител на изкуството да развихри собственото си въображение, превръщайки картината в спектакъл на спекулацията, а изначалната авторска идея – в неесенциална. Възможността на всеки да открие различен вид красота в аления мак е въплъщението на свободата и преходността.

Откриването на изложбата ще бъде белязано не от характерната за този тип събития реч, а от демонстрация на автора. Той ще зарадва посетителите на галерия „Аспект”, показвайки им как превръща бялото платно в цветен празник. А всички любители на „художника на маковете”, които нямат възможност да присъстват на откриването днес, ще могат да се насладят на изложбата до 5 юни.