На 1 юни 2017 г.,четвъртък, галерия „Пловдив” (фоайе на Общински съвет- Пловдив) ще се превърне в специална арт зона, а Дружеството на пловдивските художници в любезен  домакин на интересна международна изложба.

Точно в 18 часа се открива експозиция под надслов II-ра Международна приятелска изложба“, която обединява творческите търсения на общо 35 творци, които представят по една своя творба.  

Ценителите на изобразителното изкуство ще видят маслени и акрилни произведения, графика, акварел и вековната техника ебру. Кураторът на експозицията Рафийе Караджа е обединила в проекта си знакови представители на съвременната школа на Република Турция, някои от тях преподаватели в Художествената академия в Истанбул, както и творци от Унгария, Косово, Румъния и Кипър.

Рафийе Караджа си е поставила амбициозната задача, не само да развива международното арт сътрудничество, но и в бъдещите издания да бъдат включени български автори. В тази връзка предстои и гостуване на пловдивски творци за участие в представителна изложба в Истанбул.

Изложбата се реализира с подкрепата на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Гост на откриването ще бъде заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив Александър Държиков.

Изложбата ще гостува в Пловдив до 15 юни, след което ще бъде показана в няколко Европейски страни.

 

Авторите, които ще споделят с пловдивчани своите творчески търсения са:

Проф. д-р Ахмет Йозолп

Проф. д-р Басри Ердем

Проф. д-р Рамис Айдън

 

Д-р  Етхем Баймак

Пом. Доц. Далила Йозбай

Жулианна Иллес Мажор

Айсел Кул

Айше Делиер

Бенгису Муаззес Куртулуш

Бенсен Юнлюоглу

Джанан Догруер

Джандан Улгу

Чигдем Сойтюрк

Есен Елдероглу Тюнери

Емине Йълмаз

Фехми Билдик

Гйунсели Йеткин

Хатун Кушчу

Хайрийе Куран

Хюррийет Гьокбайър

Несибе Гюнеш

Несрин Ерташ

Нуртен Фисун Телли

Нилюфер Батманоглу

Первин Бюлбюл

Первин  Йозен

Сабахат Байар

Сабиха Узуноглу

Севджан Биргьорен

Шехназ Айкач

Шюкран Чизмеджиоглу

Йасемин Занбак

Зюлал Карлъова

Зейнеп Йозбай

Рафийе Караджа