Софийската скулпторка Пенка Никова открива съвместна изложба с живописеца Илия Желев днес в 18 часа в галерия „Аспект“ в Пловдив. „Всичките ми работи са подчинени на малко повече движение и ентусиазъм. Това беше опит, дори чисто технически, за да видя как може да бъде овладявана тази динамика в едно все пак статично изкуство“, казва тя.

Пенка Никова признава, че изработването им е било и техническо предизвикателство за нея.  „Получи се, но може би ще поуспокоя малко топката за в бъдеще. Ще си починат и леярите от мен, защото и за тях това са сложни задачи“, допълва тя.

Някои от десетте бронзови пластики ги обединява темата за музите и митология, други са плод на моментни настроения – весели и не толкова оптимистични. „Надявам се пловдивчани да се насладят на пластиките и те да им доставят същото удоволствие, каквото на мен ми достави работата“, отбелязва Никова.

Това е четвъртата обща изложба на Пенка Никова с Илия Желев.  „Много добре се съвместяват нашите работи. С Илия сме проверен във времето тандем с доказани резултати. Хората, които харесват неговото творчество, харесват и моето“, казва тя.