Мащабна ретроспективна изложба в Градска художествена галерия ще представи разноликото творчество на пловдивския художник Кольо Карамфилов от 7 до 30 януари 2019 г. Откриването е в 18 ч. Мотото на изложбата е „Необозримо за Кольо К.“ и се осъществява в партньорството на фондация „Култура и съвременност“ и U P.A.R.K. Gallery.

Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Работи в почти всички жанрове на визуалното изкуство - графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца., казва изкуствоведът проф. Галина Лардева. 

Тя и галеристката Радост Коцева обединяват усилията си и събират изложба, която представя Кольо Карамфилов във всичките му изяви на творец. Подкрепа им дават колекционери, галеристи и приятели на Карамфилов, които предоставят картини от колекциите си, за да изградят пълнокръвен портрет на един от най-интересните и емблематични пловдивски художници. В Галерията на Главната ще бъдат представени произведения от различни периоди в артистичния живот на Кольо. Ще се покажат филми за и с него в опит да се изгради обозрима картина на разноликото му творчество

Изложбата ще остави диря благодарение на двуезичния каталог, специално подготвен за събитието. Той ще бъде представен на 28 януари от 17 часа в Градската художествена галерия. Наред с репродукции на картините му, в каталога ще има текстове на един от най-близките приятели на Кольо Карамфилов - поета Елин Рахнев, на изкуствоведите проф. Галина Лардева и на Димитър Грозданов - едно от най-ключовите имена в изкуствознанието от 80-те години на 20 век до днес - Димитър Грозданов.

Събитието е част от официалната програма на Пловдив-Европейска столица на културата.