„Законът е врата в полето“, „Щастието се купува“, „Аз поемам пълната отговорност“ - фрази, изписани на български език изненадват посетителите на току-що откритата изложба „Абсурд - но не точно“ в Градската художествена галерия.

Авторите са четирима австрийски художници Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер, които са създали творбите специално за галерийното пространство. В активна комуникация с минувачите отвън са дори големите витрини на сградата, върху които са монтирани изображения от изложбата.

Приобщени към провокацията на авторите се оказаха заместник-кметът на Пловдив инж. Александър Държиков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, които приветстваха художниците и ги поканиха да посетят отново града ни като гости и като автори на нови артистични прояви през 2019 година. Изложбата беше открита от директора на Галерията Красимир Линков, който заедно с куратора  Милена Китипова подготвяше проекта в продължание на година, съобщава PlovdivTime.bg

Абсурдите, с които живее съвременният човек, не засягат само него, неговия приятелски кръг или държава, те са глобални – това ни казват чрез заиграване с образи, цвят, звук, словесни каламбури и афоризми на немски, английски и български език четиримата австрийски художници. „Абсолютното реалити шоу“ на  Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер от творческата група ARGE EINWANDAUFBRUCH представя артистичните резултати от  размишленията на творците върху "Сънят на разума", проявен в нашата глобализирана медийна култура, и чудовищата, които той ражда.

В своята инсталация, изградена от майсторски рисунки, Хюсеин Ишик ни сблъсква с друго измерение на абсурда - онзи, в който пребивават световете на Запада и Ориента. Графично присъстващият плъх за всевъзможни цивилизационни опити, мултиплициран в цялата изложба, се е прокраднал и в експозицията на Ишик.

„На живо от ковчега ми“ е „репортажът“ на един невидим плъх в допир до смъртта, който ни „разказва“ как се превръща в тлен красотата на Ориента. Идеята на западния човек за сладостната безметежност на ориенталския свят е толкова различна от реалността, както животът от смъртта – предупреждава ни художникът.

Изложбата ще остане в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I”№15 до 27 май, след което ще замине за Пазарджик. От 7 юни ще може да се види в Художествена галерия „Станислав Доспевски“, която партнира на пловдивската галерия.

За осъществяване на проекта помогнаха кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и Десислава Десева, експерт „Връзки с обществеността“ в районната администрация.