Съвместна изложба под надслов “Заедно можем всичко“ ще се открие на 22 септември в резиденция “Тракийски стан“ в Пловдив от 18.30 ч. Ще се представят творби от изложбaта “Приказки от България“ на 11 годишната Венета Павлова, които пътуваха до Първото българско неделно училище „Родина“ в испанския град Малага по случай  на честването на 24 май - празника на българската писменост, по покана на Асоциация „Малага-България“ 2010  и  “Пътуващи стихове“ на испанския поет и склуптор Уго Карвахал, с когото малката художничка Венета се запознава в гр. Малага в Европейската нощ на музеите 2017г. и получава възможността за първи път да се докосне до специфичните ритми и звучене на испанската поезия.  

На 22  септември  Уго Карвахал ще гостува за първи път в Бъглария и ще сподели с пловдивската публика своите пътуващи стихове от гостуването му в различни градове по света.  Г-жа Мими Линева, представител на Асоциация “Малага-България 2010“, ще разкаже и представи изложените и наградени детски рисунки от III конкурс “Моят любим герой от българска приказка или книга от български автор“ на ПБНУ “Родина“ – гр. Малага към Асоциация “Малага-България 2010“, който се организира по идея на д-р Радка Георгиева, с участието на г-жа Мими Линева и г-жа Гълъбина Първанова.

Дата 22 септември не е избрана случайно.  Денят на Българската независимост ще бъде портал за културен обмен между градовете Пловдив,  Малага и Марбея.  Изложбата ще представи, възроди и популяризира българските приказки, нарисувани от младата художничка Венета Павлова, и ще им позволи свободно да пътуват по света, съпровождани от мелодичните стихове на Уго Карвахал.

Изложбата ще се открие в  18 часа в двора на резиденция „Тракийски стан“ в Стария град със специалното участие на 12 годишния Даниел Йотов - гайдарче от ансамбъл „Родопчани“, които ще зарадват публиката с избрани тракийски хора.

Събитието до 20 часа ще продължи в приятната компания на домакините, които ще предложат на гостите селектирано вино от избата на „Старосел“.

Асоциация „Малага-България 2010“  е организация с нестопанска цел, създадена през 2010 г., която работи за обединяването  на българските граждани и  пълноценното им интегриране в  испанския  обществен и културен живот. Осъществява различни дейности, свързани с образователни и културни проекти. Създава в гр.Малага Първо Българско неделно училище „Родина“, чийто образователен процес е признат от Министерството на образованието, младежта и науката на Република България.

По думите на председателката на асоциацията г-жа Петранка Костадинова – „Наша цел е запазване на идентичността и българските традиции, популяризиране на  българския бит,  култура и изкуство. Организирахме състав за български народни танци наречен „Български ритми“.  Cътрудничим с други асоциации и институции, насърчавайки междукултурния обмен“.

ПловДивен

Следващата седмица ще празнувам своя седемнадесети август,

следващият месец ще започна своето осемдесето десетилетие,

след предишния ми живот,

е време за страната на съдбата,

това е моята безценна воля.

Бих искал да плувам в покоя на ранното слънце на(д) Черно море,

да открия мъдростта на София

и древните хълмове на Пловдив.

Вечери с вино и рози,

рандеву с изящните изкуства,

думи и усмивки се сливат

накрая в приятелски спомени.

 

Уго Каше Карвахал