Почти няма да срещнете българин, който да не обича лютеница. Сънародниците ни в чужбина дават мило и драго да си я набавят. Вкусът на домашната лютеница е несравним. 

Приготвянето й обаче е свързано с доста работа. Все пак има вариант да си я направим в жилището ни в града. Предлагаме ви рецепта за мързелива, но много вкусна домашна лютеница.

Необходимите продукти са: 

  • 1,5 кг домати
  • 2 кг чушки
  • 1 кг патладжани
  • половин кг моркови
  • половин глава чесън
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 1,5 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица черен пипер.

Начин на приготвяне: 

Почистете всички зеленчуци и ги нарежете на кубчета с приблизително еднакви размери. Обелете и почистете чесъна. В този момент имате два варианта за действие: Ако разполагате с кухненски робот, смелете всички зеленчуци и ги изсипете в голяма и дълбока тава, ако пък нямате под ръка робот, изсипете всички зеленчуци както са нарязани на кубчета в тавата. След като сместа е в тавата, добавете захарта и солта, и разбъркайте.

Загрейте фурната на 200 градуса и сложете тавата. След като съдържанието заври, намалете фурната на 170 градуса и оставете да ври, като периодично разбърквате. Печете докато лютеницата получи желаната от вас гъстота, за което трябва да са необходими около 3-4 часа. Тогава добавяте олиото и черния пипер, разбърквате добре и оставяте във фурната за около 20-тина минути.

След като лютеницата е сварена, идва моментът, в който трябва да я пасирате, освен ако предварително не сте смляли зеленчуците. Пробвайте как е на вкус и ако е необходимо, овкусете според вашите предпочитания. Пълните в бурканчета, които стерилизирате за около 10 минути.

Рецепта: supichka.com