В хода на образувано на 13.02.2015г. наказателно производство, наблюдавано от Районна прокуратура гр. Пловдив, К. Н. от гр. Пловдив е привлечена като обвиняема за това, че при условията на продължавано престъпление през периода от декември 2013г. до октомври 2014г. в гр. Пловдив чрез използване на документи с невярно съдържание – спецификации за извършена дентална дейност и фактури е получила сумата от 16 896.64 лв, представляващи плащания от РЗОК гр. Пловдив във връзка с извършени дентални дейности с намерение да ги присвои.

Обвинението за което по закон е предвидено наказание от две до осем години лишаване от свобода. Независимо от краткия срок от образуването на наказателното производство до настоящия момент, благодарение на активните, компетентни и своевременни действия на Отдел „Икономическа полиция” – ОДМВР Пловдив под ръководството на Районна прокуратура гр. Пловдив, по делото са извършени значителен брой следствени действия – разпитани до момента са 78 бр. свидетели, извършени са множество следствени действия, включително претърсване на четири адреса и оглед на местопроизшествие, приложени са голям обем писмени материали, сред които около 700 бр. здравно-осигурителни книжки и над 1000 бр. амбулаторни листове и други документи, иззети са компютърни конфигурации.

В следствие на разследването е установено, че К. Н. от гр. Пловдив - доктор по дентална медицина отчитала фиктивни прегледи пред РЗОК – Пловдив, която от своя страна изплащала полагащото се за прегледите по представените фактури и спецификации. К. Н. е представяла фактури пред РЗОК – Пловдив, попълнени и подписани от нея, както и подпечатани с печата на нейната практика, като средно за месец сумите варират от 4 700лв. до 6 400лв. Средствата по фактурите са преведени по банковата й сметка.

Голяма част от пациентите й са деца, родени в периода от 2010г. до 2013г., на които са изписани пълни пакети договорени дейности. Установени са 136 деца на възраст до три години, за които К. Н. е отчела пред РЗОК пакетни дейности в пълен размер, за което и получила сумата от 16 896.64 лв.

Всички деца са от ромските махали на град Пловдив, същите са от бедни семейства, които не са в състояние да ги водят на зъболекар, а от показанията на родителите им се установява, че не знаят къде се намира кабинета на обвиняемата, децата им не са водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги.

В престъпната си дейност по делото са събрани доказателства, че К. Н. е била подпомагана от други лица, които са набавяли здравно-осигурителни книжки на децата и са ги носели на К. Н. срещу която услуга последната им заплащала по 25-30 лева на книжка. По делото са задържани за 24 часа по реда на ЗМВР още три лица – Г. Р, Б. Н. и А. Т, тримата от гр. Пловдив, за които към момента е установено, че са съпричастни към извършеното престъпление. К. Н. е задържана за срок от 72 часа по реда на НПК. Работата по делото продължава.

TrafficNews.bg