Загина жената, уличена, че два пъти е поръчала убийството на мъжа си полицай. Това стана при пътен инцидент, съобщиха разследващи, цитирани от Фрог. Каква е заплетената история?

В края на 2015 година медията информира за бивша служителка на КАТ Варна, която на два пъти се опита да организира екзекуцията на екссъпруга си – служител на столичното 4-то РПУ. Заради втората поръчка, служители на Криминална полиция дори инсценираха изчезването на мишената Николай Карбанов.

Схемата

История е крайно необикновена, с привкус на лична драма и криминален роман. Припомняме ви, че Николай Карбанов потъна в дън земя същия ден, в който бе направен неуспешен атент с два гранатомета срещу срещу Алексей Петров. Това съвпадение създаде предпоставки за множество хипотези и спекулации. Оказа се обаче, че между двете събития няма никаква връзка. Според разследващите мъжът бил поръчан и платен от бившата си съпруга и бивша служителка на МВР, заради спор за правата над детето им. Преди време, когато жената се преместила да живее в Холандия, отвела и детето им със себе си. Според запознати, мишената разполагала с няколко наследствени жилища и при евентуалната му смърт детето оставало основен наследник. Това било друг мотив за престъпление.

Според добре информирани източници, дамата направила две поредни  поръчки за елиминирането на “бившия“. Преди повече от година той е поръчан на килъри от Разград. Те обаче допускат грешки и  бързо са разкрити. Тази година полицаят е поръчан на посредник от Варна за сумата от 25 000 евро. 12 от тях са платени авансово, а остатъкът е трябвало да се даде след изпълнението на поръчката. Поръчката обаче е засечена, защото посредникът е слушан по друго дело.

Мудното държавно обвинение

Екипът на Фрогнюз твърди, че в продължение на 6 седмици не публикува разследването, за да не попречи на процесуално- ледствените действия. Публикацията се бавеше поради мудността, с която прокуратурата се опитваше да издаде европейска заповед за арест на поръчителката. Въпросната ЕЗА така и не се случи, защото дамата беше задържана на 29 декември на аерогара-София при влизането си в България. В късния следобед на 31 декември, Софийският районен съд разгледа мярката й за неотклонение в закрито заседание и я пусна от ареста. Може би този факт попречи на МВР и прокуратурата да се похвалят на дълго и широко за предотвратеното покушение. Решението на съда хвърли сянка на съмнение върху ефективността на операцията.

Веднага след публикуването на историята, служители на МВР се свързали с екипа на медията. Те информирали, че в случая е пропусната повече от грозна интрига. Беше артикулирано твърдението, че мишената била в близки отношения с жена-полицейски началник, която на практика участвала в любовен триъгълник. По тази причина Николай Карбанов не срещал съчувствие след колегите си. Опитите на колегите обаче да се свържат с него през пресцентъра на МВР, както и с началника на 4-то РПУ Теменужка Капчина ударили на камък. 

Развръзката

Дали бившата съпруга на  Николай Карбанов го е поръчала или не, никога няма да стане ясно. Или поне съдът никога няма да се произнесе по този казус. На 31. 12. 2015 година, след като СРС я пуска от ареста, дамата решава да напусне София. Била е в компанията на мъж. Той, според запознати, е криминално проявен и наркозависим. Двамата потеглили с лек автомобил към Бургас, където планирали да празнуват Нова година. Но не стигнали до морския бряг. Малко преди разклона за Сливен и Ямбол катастрофирали. И двамата са приети в болница в много тежко състояние. Обвинената в поръчителство е в тежка кома. На 11 януари тя умира, без да дойде в съзнание. Разследващите не откриват следи от манипулации по колата. Няма данни катастрофата да е в резултат от техническа неизправност.

В подобна ситуация разсъжденията за  вина са излишни. Обвиненията към съда и прокуратурата също.  И все пак явно у нас гражданите много често  разчитат повече на развръзка, която идва през случайности, а не на реално правосъдие.

Още новини ТУК

TNS.bg

 Снимка: frognews.bg