Задържани са петима общински служители от Червен бряг, както и кмета на града Данаил Вълов, обави зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг по повод спецакцията в общината.

"Тази сутрин в ранните часове започнаха действия по разследване на досъдебно производство, наблюдавано от Спецпрокуратурата и по което оперативно издирвателни мероприятия и проверка преди това са извършили колегите от комисията за противозаконно придобито имущество. В хода на действията се претърсват обекти и жилища в Червен Бряг", обясни той.

Гешев уточни, че досъдебното производство касае престъпления по служба, за които има данни, че са извършени от кмета на Червен бряг.

"Към момента продължават действията по разследването. В рамките на следващия ден ще е ясно на кои лица, освен вероятно за кмета на Червен бряг, ще бъдат повдигнати обвинения", каза още той.

"Делото е започнато от сигнал от ваши колеги журналисти. Съдействие са оказали разследващи журналисти", уточни зам.-главният прокурор и обясни, че разследването е отнело няколко месеца.

"За да може да се сезираме, тези неща трябва да се проверят. Възложено е на Агенция Държавно-финансова инспекция да извърши определени действия, те са извършили цялостна проверка на Община Червен бряг и са констатирали, че това, което казват журналистите, е вярно и след това ние сме започнали активни действия по досъдебното производство", каза още Гешев.

 

17 обвинения за арестувания кмет на Червен бряг. Претърсват общината, къщите му, фирмите му СНИМКИОчаква се до края на деня да бъдат задържани още общински служители

По думите му подобни случаи са десетки в Спецпрокуратурата.

"Става въпрос, че повечето кметове са възложители на определени обществени поръчки. И накратко говорим за лобиране в полза на определени фирми, за да спечелят обществените поръчки. Каква е целта, всеки от вас може да се сети, не е трудно", заяви зам.-главният прокурор.

Той поясни, че това, което се констатира при десетките производства е, че ситуацията е като тази с ТЕЛК решенията, но и един куп други държавни структури.

"Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам ви откровено. Не визирам конкретния човек, за да не нарушавам правата му, но ситуацията в голямата си част е една и съща. Става въпрос за масови нарушения при обществени поръчки. Далеч съм от истината, че това е в интерес на Общината", допълни той.