Кметът на Червен Бряг Данаил Вълов е задържан рано тази сутрин в 6:30 в дома му от спецченгета и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Срещу него са повдигнати 17 обвинения за ощетяване бюджета на общината, научи TrafficNews. В момента разследващите претърсват общината, двете частни жилища на кмета, както и частната му фирма.

Очаква се до края на деня да бъдат задържани още общински служители.

До задържането на Данаил Вълов се стигна, след като преди 8 месеца разследващият журналист Христо Гешов подаде сигнал в Спецпрокуратурата за общински злоупотреби. Именно той е и основен свидетел по делото.

Към момента наказателното производство срещу Вълов е за нарушаване на задълженията му като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата "Топъл обяд", финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица.

Арестуваха кмета на Червен бряг за далавери с програма "Топъл обяд"Данаил Вълков е обвинен злоупотреба със служебна власт

Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. През април 2017 година община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Червен бряг" и №2 "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Койнаре".

Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълков е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г.

Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година, твърдят от държавното обвинение.