Задържаха основния свидетел по делото "Суджукгейт" за данъчни измами. Антон Проданов е бил задържан при акция в Добрич, научи TrafficNews.

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДНП започнаха разследване на група за данъчни престъпления, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

Граждански иск за 36 000 лева срещу бившия депутат Живко Мартинов е заведен от бизнесмена от Добрич, който е бил изнудван от него за над 4 тона суджук. 

Преди началото на делото Проданов обясни, че бизнесът му с колбаси е фалирал след скандала през 2017 г. 

"Заплаши ме, че ако откажа, ще ми прати данъчни и ще разбие бизнеса ми. Каза ми, че ще ме прати в ареста, защото съм висял на косъм”, каза пред магистратите бизнесменът, по чиято жалба започна разследването срещу Мартинов.

Бизнесменът претендира за над 36 бона вреди, които Мартинов му нанесъл, защото на толкова са оценени  дадените от него общо 4 тона суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма, които уж били за премиера Бойко Борисов и други „големи хора от ГЕРБ”.

Според обвинителния акт Мартинов 4 пъти е искал по 1 тон суджук от Проданов, обяснявайки, че иначе ще го вкара в ареста и ще унищожи бизнеса му.

"Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил", заявил бившият депутат през януари 2013 г.   

В момента той е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лв.

Свидетелят разказа и негова версия за неуспешен опит за убийство на съпругата му. Докато шофирала неговата кола, тя била засечена умишлено. Няколко месеца след това на неговия джип били отрязани маркучите на спирачките и за малко щял да катастрофира. По двата случая има образувани досъдебни производства. Проданов е убеден, че зад двата случая стои Мартинов.

"Това, което ми се е случвало на мен, се е случвало и на други хора. Знам, че е бил близък с премиера. Лично ми е разказвал, че са ходили заедно на Дълбока в мидената ферма. Оттам човекът, който я държи ми се е оплаквал, че е взимал миди от него”, разказа още Проданов.

Акцията срещу данъчните престъпления тече на територията на София, Добрич и Варна, като основно се работи в Добрич, накъдето пътува и заместник-главният прокурор Иван Гешев. Извършват се претърсвания и изземвания на документи в офиси на търговски дружества, жилища и автомобили. Провеждат се разпити на свидетели.

Изнудваният месар от "Суджукгейт": Мартинов ме плашеше със СМС от премиераБеше ме страх, защото полицейски шефове и прокурори бяха негови хора, твърди Антон Проданов

Изнудваният от Суджукгейт: Фалирах, Мартинов да ми плати 36 бона ВИДЕОСпециализираният съд даде ход на делото срещу бившия депутат за изнудване