Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е плашил с SMS от Бойко Борисов месарския бос Антон Проданов, когото изнудвал да му осигури 4 тона суджук. Това разказа бизнесменът от Добрич по време на днешното заседание на Специализирания наказателен съд по делото "Суджукгейт".  Според Проданов ексдепутатът му е обяснил, че трябва да дари суджука, защото попада в списъка с фирми, които "трябва да дават".

“Заплаши ме, че ако откажа, ще ми прати данъчни и ще разбие бизнеса ми. Каза ми, че ще ме прати в ареста, защото съм висял на косъм”, каза пред магистратите бизнесменът, по чиято жалба започна разследването срещу Мартинов.

Проданов разказа, че произвел първата партида деликатеси и я е доставил. Последвало обаче ново искане. При втория случай Мартинов му се обадил и го извикал в офиса си в Добрич.

“Даже си извади телефона и ми показа съобщение от Борисов- "какво стана?", с което ми обясни, че трябва да направя по-бързо този суджук и то със същото качество, по същата рецепта”, обясни бизнесменът, който е свидетел по делото.

Вторият път Проданов доставил суджука в помещение до офиса на Мартинов, което било празно. Там депутатът и шофьорът го нареждали за да го сушат. През март 2012 г. Мартинов отново отишъл при Проданов. Казал му, че “пак трябва да направи суджук”. Бизнесменът обаче отказал. Тогава Мартинов му обяснил, че “струва един телефон да го вкара в ареста и бизнесът му да приключи.”

Четвъртият път пък му звъннал по телефона и му казал да отиде до кино "Родина" в Добрич.

“Каза ми, че пак трябва да произведа и тогава влязохме в конфликт. Но въпреки всичко аз го произведох, защото заплахите му бяха сериозни. Дори имах информация, че е говорил с един полицай да измислят нещо да ме вкарат в ареста”, разказа още свидетелят.

По думите на Проданов споменатият полицай бил Костадин Харидов. Бизнесменът приел сериозно заканите, защото виждал началника на местната „Икономическа полиция” много често в офиса на Мартинов, където той самият е ходил не един път. По думите на бизнесмена в последствие същият този човек е станал шеф на Областната дирекция на МВР. Мартинов парадирал и с други познанства.

„Знам че е бил много близък с окръжния прокурор Пламен Николов. Заявявал ми е лично, че той го е сложил. Това нещо го знае целият град.”, допълни  Проданов.

Суджук от свидетеля бил искан и през 2011 г., но не лично за премиера Бойко Борисов, а за партийни събития на ГЕРБ . “Тогава това не беше проблем за мен и го доставих.”, разказа Проданов.

Свидетелят разказа и негова версия за неуспешен опит за убийство на съпругата му. Докато шофирала неговата кола, тя била засечена умишлено. Няколко месеца след това на неговия джип били отрязани маркучите на спирачките и за малко щял да катастрофира. По двата случая има образувани досъдебни производства. Проданов е убеден, че зад двата случая стои Мартинов. “Това, което ми се е случвало на мен, се е случвало и на други хора. Знам, че е бил близък с премиера. Лично ми е разказвал, че са ходили заедно на Дълбока в мидената ферма. Оттам човекът, който я държи ми се е оплаквал, че е взимал миди от него”, разказа още Проданов.

Като причина дълго време да не подаде сигнал за изнудването свидетелят изтъкна, че се е притеснявал.

“Той (Мартинов-б.р.) е влиятелен човек, действащ депутат тогава, много шефове на дирекции ги назначаваше той. Навсякъде имаше негови хора.”, сподели Проданов. Той се оплака, че след като подал жалба веднага последвали масови ревизии срещу неговия бизнес, както и на близките му.

„Фирмата ми "Троя 2" има достатъчно запори и не функционира, затова не й правят ревизии. Цехът, в който се произвеждаше суджукът, е освободен. Опитвал съм се да се противопоставя, но нямаше как. Казвал съм, че това ми струва много, но правех каквото ми казваха. Имал съм информация как се е саморазправял с хора. Пред мен се е обаждал да уволнят на еди кой си и жена му, която беше директорка на гимназия.”, разказва още свидетелят.

Той обясни, че след януари 2013 вместо суджуци вече бил изнудван направо за пари. Проданов обаче отказал.

„Искал е да обзавеждам офис на ГЕРБ. Това обаче са отделени материали по друго дело. 2011-2012 година е идвал в заведението ми с компании и не е плащал.”, разказа още изнудваният бизнесмен.

Преди време той призна, че след "Суджукгейт" е приключил с месарския бизнес. 

Изнудваният от Суджукгейт: Фалирах, Мартинов да ми плати 36 бона ВИДЕОСпециализираният съд даде ход на делото срещу бившия депутат за изнудване