Задържаха над 10 млн. къса цигари без бандерол на ГКПП „Видин-Калафат“. Стоката била укрита в български товарен автомобил, който съгласно представените документи трябвало да превозва играчки от Гърция за търговска верига в Румъния.

Поведението на водача – също български гражданин, събудило подозрението на граничните полицаи, които след съвместен анализ на риска взели решение да извършат физическа проверка на превозното средство. Това съобщават от МВР.

При отварянето на товарното помещение е установено, че вместо декларирания товар се превозват 36 палета с общо 1077 кашона, при проверката на които е констатирано, че всички са пълни с недекларирани цигари без бандерол. Общото количество възлиза на 10 770 000 къса, което представлява случай на контрабанда в особено големи размери.

Стоката и товарният автомобил са задържани от служителите на Гранично полицейско управление – Видин.  Образувано е досъдебно производство. Съдействие при провеждане на процесуално-следствените действия е оказано от митнически служители.

Водачът на превозното средство е задържан за срок до 24 часа. Продължават действията за установяване на произхода на акцизните стоки и съпричастност и на други лица към констатираната престъпна дейност.