В рамките на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и опазване на обществения ред, в Добрич днес са задържани 10 души. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич на сайта си.

Оттам допълват, че операцията е по предварително утвърден план с участващи сили на ОД МВР Добрич, Зонално жандармерийско управление - Варна, Агенция митници и Националната агенция по приходите (НАП).

По план са били изградени три контролно-пропускателни пункта в рискови райони на територията на град Добрич. В хода на операцията са проверени четири търговски обекта, като при проверката са констатирани две нарушения по линия на НАП.

Полицейските служители са съставили три предупредителни протокола на граждани по чл. 167 - 169 от Наказателния кодекс. Проверени са 217 души и 183 моторни превозни средства (МПС). Съставени са 11 акта и 18 фиша. Извършени са 34 проверки за употреба на алкохол, като при една от пробите е констатирано наличието на 2,46 промила. Установен е един неправоспособен водач. Двама души са задържани за наркотични вещества.

Образувани са две досъдебни производства за държане на наркотични вещества и едно бързо полицейско производство за управление на МПС след употреба на алкохол. Иззето е едно МПС.

От ОД на МВР уточняват, че акцията е с превантивен характер и ще продължи и през следващите седмици.

По-рано днес в Приморско служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че сигналите за изборни нарушения са се увеличили с 2,5 на сто. С четири пъти е нараснал и броят на образуваните досъдебни производства.