Окръжният съд в Пловдив върна на прокуратурата делото срещу пловдивският професор Симеон Василев, който бе хванат с подкуп в Университета по хранителни технологии. Той бе задържан през април миналата година заедно с Николай Банков заради искани подкупи от студенти, за да вземат изпитите си при тях.

Връщането на делото на разследващия орган се налага заради съществени процесуални нарушения, пише 24 часа.

Преподавателят бе предаден на съд по обвинение, че през май м.г. е поискал 600 лева рушвет от двама студенти, за да им постави положителна оценка на изпит по своя дисциплина. Към наказателна отговорност бе привлечен и бившият възпитаник на вуза Димитър Димитров, за когото прокуратурата твърди, че е бил помагат във взимането на подкупа.

Според съда в обвинителната теза са налице противоречия, имало и такива нееднозначни факти. "Тези недостатъци пречат на двамата подсъдими да разбират фактическите и правните рамки на обвинението", посочи съдия Елена Захова. Тя отхвърли искането на защитниците на проф. Банков той да бъде възстановен на работа в университета. След като бе арестуван през май м.г., преподавателят бе отстранен.

Вижте повече за случая с подкупа ТУК!