Трима от задържаните фалшификатори и пловидвския полицай от дирекция „Миграция” остават в ареста. Това постанови преди минути Районен съд, където Боян Кабашки/45/ и фалшификаторите  Васил Гайдаджийски /60/, Рангел Сарийски/55/, Борис Ябълков/54/ и Христо Лозев/43/ се изправиха с обвинения за изготвяне и търговия с фалшиви документи за самоличност.

Единствено Рангел Сарийски бе освободен с по-лека мярка – „домашен арест”.

Както TrafficNews съобщи, по данни на прокуратурата Гайдаджийски, Ябълков и Сарийски са изготвяли документи, който се предоставяли на чужденци. Кабашки е двигател в престъпната дейност, като е предоставял данни от регистрите на МВР. Тази му дейност е улеснявала дейността на другите. Лозев пък е държал средства за изготвяне на документи - заготовки, плаки и др.

Клиенти на бандата били жители на Турция, Албания и Тунис. Документите трудно можели да бъдат засечени от граничните власти, тъй като били с изключително високо качество. Ролята на миграционния служител била да предостави номера на валидни български документи, така че при евентуална проверка личните документи да излязат в системата като валидни. Така лицата можели свободно да пребивават и да пътуват на територията на Европейския съюз. 

Прокуратурата иска арест за фалшификаторите, обвиняемите твърдят, че не се познаватАдвокатите поискаха по-леки мерки

В мотивите си Съдът сочи,  че е налице опасност същите да  извършат и друго престъпление, като отбеляза, че става въпрос за една продължителна престъпна дейност свързана с имотна облага, в която  участва и лице от МВР именно от службата, която отговаря за имигранти и бежанци, че е налице  добро разпределение на ролите между петимата обвиняеми, като и че всеки един има значителен принос за осъществяване на престъплението и че самият характер на престъпленията, продължаваната престъпна дейност  и участието на длъжностно лице изключително завишават престъпния характер на деянието.