Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на задържаните фалшификатори и пловидвския полицай от дирекция „Миграция”. Полицаят Боян Кабашки/45/ и фалшификаторите  Васил Гайдаджийски /60/, Рангел Сарийски/55/, Борис Ябълков/54/ и Христо Лозев/43/ са обвиняеми за изготвяне и търговия с фалшиви документи за самоличност. Според обвинението налице са всички предпоставки за най-тежката мярка. Извършени са множество претърсвания на адреси, разпитани са много свидетели.

Гайдаджийски, Ябълков и Сарийски са изготвяли документи, който се предоставяли на чужденци. Един тези граждани от Тунис, няма регистрирано влизане в страната. Друг - от Турция се опитал да напусне страната с фалшиви документи, но бил заловен.  

"Дейността им е добре обмислена и организирана. Намерените документи са с високо качество и могат да заблудят органите на реда. Всеки един е получавал не малко суми за документите. Само най-тежката мярка може да възпрепятства други престъпления. Що се отнася до Лозев и служителят на МВР – Кабашки,  последният е двигател в престъпната дейност по предоставяне на данни от регистрите на МВР. Тази му дейност е улеснявала дейността на другите. Налице е опасност да извърши други престъпления - да повлияе върху свидетели и да укрие доказателства. Лозев след 3 години след присъда за същото престъпление, не е преустановил дейност. В дома си е държал средства за изготвяне на документи - заготовки, плаки и др. Това говори за упорита престъпна дейност", казаха наблюдаващите прокурори  Светослава Пенчева и Стоян Павлов.

Адвокат Харалампиев, защитник на Рангел  Сарийски заяви, че мярката "задържане под стража" е прекалено тежка. "Всеки един има различно отношение към престъпното деяние. Не е конкретизирано действието на клиента ми. През 2010 година е осъждан. Прекарал е инсулт, представям и епикриза от 10 декември, както и ТЕЛК-во решение за инвалидност. Престоят в ареста не може да позволи лечение. До момента не е получавал лекарствата си", каза защитникът му.

Той поиска домашен арест, който Рангел да изтърпява в село Съединение, където Сарийски живее.

Адвокат Георги Аргиров, представляващ Ябълков също настоя за по-лека мярка, а именно домашен арест. "Няма мотиви, защо точно на моя клиент се иска най-тежка мярка. Още от самото начало при претърсване на дома и колата му, не е осуетил разследването. Той е женен, има и дете. Може спокойно да се прибере у дома. Не се установява контакт между него и другите задържани. Свидетелят дал показания срещу него е заинтересован да му навреди,  каза адвокатът.

Кирил Николов, който представлява Гайдаджийски, се солидаризира с колегите си. „Делото е 10 тома и не можах да свържа доказателствата и данните на прокуратурата с клиента ми. Делото е образувано през март 2020 година и задържаните са разследвани 10 месеца. Доказателствата срещу клиента ми са намерени едва преди дни. Васил практически е обвинен въз основа на съдебен договор. Обясненията на Рангел са единствените доказателства срещу клиента ми. Той е дал обяснения посредством текст под формата на признания. В разпита му се вижда, че той не ги е подписал. Стои само подписа на служебния защитник. Очевидно е нали? Единственото нещо, което уличава Гайдаджиев е обяснението на Васил. Това не е обосновано предположение", заяви Кирил Николов. Според него има изработени 5 фалшиви документа.

 "Шофьор на сметовоз, съкратен. Човек с ограничен потенциал. От самосебе си е ясно, че действията на органите на реда са изиграли ролята си. Настояваме за мярка " гаранция", но поддържаме и казаното и искането от колегите - " домашен арест", завърши Николов.

" Лозев е осъждан преди 5 години за същото деяние. Той е отнесъл няколко кашона след присъдата си тогава в къщата си в Карлово. В тях са били около 300 листа със заготовки. Те са  отпреди 5 години.

Тези листове не са годни за каквито и да са документи. Той не познава останалите, те него също. Само заради присъдата си той е тук. Работи и има две деца. Иззет е един кашон боклуци, които не са годни. Нека да бъдем европейци. Настояваме за различна мярка от "задържане под стража"", каза адвокат Попчев, защитник на Лозев. 

"Клиентът ми е с изрядна история, служител е на МВР. Само, че точно заради работата си ме поставя в лоша позиция. Няма как Кабашки да се укрие, като има постоянен адрес и е самотен родител на дъщеря. Няма как да въздейства и на свидетели, като след час те ще влязат в залата пред съдия, за да дадат показания.  Запознах се с искането на прокуратурата. Настоявам за по-лека мярка. Той се грижи сам за 14-  годищното си момиченце”, каза адвокатът на Кабашки- Атанас Павлов. 

 В последната си дума обвиняемите поискаха по-леки мерки, а получаят уточни , че трябва да се грижи за детето си, а баща му е с инсулт. 

Какво ще реши съдът, ще стане ясно в 15.30.