ВКС отказа да образува делото срещу Илиян Рангелов, осъден на две инстанции за убийството на Милена в Куртово Конаре, научи TrafficNews. Причината за разпореждането на Върховния съд е липсата на препис от касационната жалба, която да е връчена лично на Рангелов.

Апелативен съд не е предоставил копие от жалбата защитата – адвокат Мариана Тодорова.

„ Препис от нея е връчен на останалите страни по делото. Съгласно разпоредбата на чл. 253, т. 2 от НПК подсъдимият и защитникът са самостоятелни страни в съдебното производство, поради което делото следва да бъде върнато на изпращащия съд / Апелативен съд/, който да изпълни задължението си да уведоми подсъдимия, в случая Илиян Рангелов, за постъпилата касационна жалба, и съответно да получи препис от нея”, се казва в част от мотивите на ВКС.

Соченият за убиец на Милена  - годеникът й Илиян Рангелов все още няма окончателна присъда. Три години казусът се върти на различни инстанции и претърпя пълен обрат. 

Апелативен съд- Пловдив още през ноември потвърди решението на Окръжния и килърът ще лежи 15 години зад решетките. Решението на втора инстанция идва само няколко седмици след заседание, в което защитата на Рангелов е пледирала за невинност. Медията ни научи още, че адвокат Марияна Тодорова е поискала в съдебно заседание казусът да бъде върнат на първа инстанция, на фаза разпоредително заседание.

От своя страна пък семейство Диневи са депозирали жалба, в която са направили искане за по-тежка присъда. Фамилията смятат, че налице е умишлено убийство по особено жесток начин, а не както е приел Окръжен съд, че се касае за по-лека квалификация, а именно предумишлено убийство.

Жестокото убийство на Милена влиза във ВКС! Илиян Рангелов иска нов рестарт на делотоПреди Нова Година соченият за убиец получи 15 години затвор

Както TrafficNews разказа, убийството стана през декември 2016 година. Младата двойка имала много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ. 

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

Кадри показаха как Илиян Рангелов е убил Милена