Приключи изслушването на страните по делото за убийството на Жоро Джевизов–Плъха извършено от д-р Иван Димитров на 2 март 2018 година. Миналата година Окръжен съд – Пловдив призна д-р Димитров за невинен за извършеното убийство и виновен, за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси за него. По това обвинение, докторът беше осъден условно на 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Първата присъда беше обжалвана от прокуратурата, а втората от д-р Димитров.

След като в края на миналия месец, делото беше отложено, за да се изготви допълнително заключение по комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, днес то стартира по същество.

Магистратите приеха заключението от експертизата, а след това по искане на обвинението, беше изслушан и д-р Димитров.

Той определи нападателя като абсолютно агресивен, вероятно дрогиран, който не се е спрял пред нищо в нападението си към него.

„Въпреки всички предупреждения от моя страна и изстрела във въздуха, той продължаваше да се опитва да стигне до мен. Сякаш притежаваше свръхсила. Не можех да допусна, че съм го уцелил и той ще продължава да идва към мен с тази агресия. Действията му не бяха на нормален човек”, разказа Димитров.

Относно обвиненията, че се е опитвал да прикрие улики и доказателства, а именно ножа, с който е бил замерен и ранен от Жоро Плъха, доктора каза:

„Ножът го видях на земята и го оставих на детската пързалка. После го прибрах. Аз не знаех, че това е този нож, с който ме замери. Не съм искал да го крия. Бях объркан и стреснат. Това е мой нож от работилницата.”

Прокурорът и представителят на частните обвинители, в лицето на адвокат Елдъров, поискаха наново да бъдат разпитани свидетели и да се назначи нова комплексна експертиза с оглед доизясняване на обстоятелства около ножа и раната от него, и степента на влияние на наркотиците върху състоянието на Жоро Плъха в момента на престъплението. Магистратите от своя страна отхвърлиха исканията на обвинението.

В своите заключителни пледоарии, прокуратурата и адвокат Елдъров поскаха ефективна присъда за д-р Димитров, а защитата му пледира, да се потвърди присъдата, наложена от Окръжен Съд-Пловдив.

В своите последни думи д-р Димитров каза, че съжалява за случилото се.

Припомняме, че Димитров бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, довела до смъртта на Жоро Джевизов.

Докторът обаче получи 2 години условно с 3 години изпитатели срок за притежание на незаконно оръжие. Именно условната си присъда той атакува пред по-горната инстанция. Димитров чрез своите защитници, подаде жалба до Апелативен съд. В същото време и прокуратурата подаде протест срещу оневинителната присъда, както и срещу размера на условното наказание. Жалба има подадена и от близките на Джевизов.

По-късно днес предстои решение на Апелативен Съд-Пловдив.