Нелегален спиртопровод е открит при проверките във “Винпром Карнобат“, обяви Агенция “Митници“. Акциите в завода провокираха протести на работещите в предприятието, ескалирали до атаки срещу митническите власти.

"В запечатаните данъчни складове в Карнобат са констатирани множество нарушения, а обезпечителните мерки са предприети с цел обезпечаване доказателства и недопускане на щети за бюджета", обясни Юлиан Мирков, заместник-директор на Агенцията.

Агенция „Митници" е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество, също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция, допълни Мирков.

Заместник- директорът обясни, че в хода на проверката на данъчен склад на „ВИН. С. Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз.

Кранът е монтиран на тръбопровод на циркулационен изпарител преди средството за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е свързан с дестилационна колона, която се намира в помещение, обозначено като „Ректификация Етап 2", т.е. кранът е част от цялостната технологична схема за производството на акцизна стока - етилов алкохол.

Агенция „Митници” са установили тежки нарушения в складовете на „Винпром Карнобат”, които бяха запечатани за 48 часа. Това доведе до масово недоволство на служителите на складовете.

През кранът, от който може да се отвежда спирт без той да се декларира пред държавата, може да са преминали десетки хиляди литри. От агенцията твърдят, че щетите може да се окажат големи, тъй като на 100 литра се плаща 1000 лв. акциз. 

Входа на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи ново източване на спирт.

Агенцията е поискала от Районния съд в град Карнобат удължаване на срока на обезпечителните мерки с 60 дни.

Разпространиха и видео, на което се вижда въпросния кран: