Голямо количество взривни вещества са били откраднати преди няколко дни от военна база край Марсилия, научи ексклузивно TrafficNews.bg. Французите са установили липсата на пластичен експлозив, детонатори и ръчни гранати. За кражбата са предупредени всички европейски партньори, включително и България.

Има ли връзка кражбата на материалите за бомби с двамата  терористи от „Ислямска държава“, които българските власти търсят под дърво и камък? И ако е така възможно ли е французойката и румънецът да пренасят откраднатите експлозиви?

Както по-рано стана ясно, полицията издирва френската гражданка от ирански произход Езида Елхам и румънският гражданин Мимо Попеску , които са проникнали незаконно на територията на България.

Личните документи на Езида показват, че е родена на 22 януари 1986 година, а Мимо на 7 май 1991 година.

Проверка на TrafficNews.bg установи, че масираните проверки не са само по Черноморието, но и във всички големи градове в страната. В Пловдив масово се проверяват хотели, хостели, квартири. Особено щателно се проверяват квартирите, които се дават по интернет, тъй като това е един от най-лесните начини да се „покриеш“, без да оставиш следа , тъй като бабичките, които дават стаи под наем, едва ли искат лична карта за регистрация. /Само преди дни столичанин даде стая на двойка сирийци и ден по-късно откри в къщата си 50 души/.

Интензивни проверки има също по изходите на града , по магистралата и по големите пътни артерии.

„Идваха полицаи, показа размазани листове със снимките на мъжа и жената. Питаха дали сме виждали подобни лица, предупредиха ни, ако потърсят нашите услуги да сигнализираме“ разказа пред TrafficNews.bg собственик на фирма за коли под наем. 

TrafficNews.bg