Административният съд в Кюстендил е потвърдил уволнението на граничния полицай Емил Ангелов от РДГП-Кюстендил. На 14 май миналата година Ангелов управлявал служебния автомобил "Мерцедес" на "Гранична полиция" и предизвикал катастрофа на автомагистрала "Тракия". При инцидента загинаха двама колеги на Ангелов - Венцислав Доганов и Йордан Ашиков. Други трима бяха ранени.

Униформените се завръщали от командировка в РДГП Елхово, където са били командировани да охраняват границата, пише 24 часа. По магистрала "Тракия" в посока София в дясна лента за движение, бусът се ударил в задна лява част на застигнат товарен автомобил. Причината, довела до удара, е недостатъчна дистанция, както и несъобразена скорост. В следствие от възникналия удар е последвалото обръщане на служебния автомобил, при което е причинена смъртта на двамата гранични полицаи.

На 19 октомври 2015 г. Ангелов е получил заповед за дисциплинарно наказание "уволнение", след 12 г. работа в системата на МВР. Мотивът е, че е нарушил Етичния кодекс на служителите в МВР, като не е спазил правилата за движение по пътищата.
Полицаят обжалва уволнението си и в съда са били изискани материали от воденото дознание за катастрофата, което още не е приключило. Представена е била експертиза, в която вещото лице е приело, че водачът е имал техническата възможност да намали скоростта на достатъчно голямо разстояние или да предприеме изпреварване с пълно престрояване в лявата лента, която към този момент е била свободна. Посочено е, че намаляване на дистанцията на движение е възможно да е резултат от отклоняване на вниманието.

Граничният полицай твърди, че е уволнен неправилно. Разследването на катастрофата не е приключило и срещу него няма постановена присъда. Магистратите обаче са категорични, че наказателното дело е друго, а неспазването на правилата за движение е нарушение на Етичния кодекс на полицейските служители. Те отхвърлиха жалбата му, като решението им подлежи на обжалване пред ВАС.

Снимка: архив

Още новини четете ТУК

TNS.bg