Георги Лулов, който на 16 септември миналата година сгази и уби 78-годишната Силвия Корповска – кондуктор в автобуса, който е управлявал, получи своята присъда.

Припомняме, че Лулев е многогодишен шофьор на автобус по линия №16 на градския транспорт в Пловдив. На 16 септември 2020 годишна след приключване на работната смяна, към 18,40 ч.,  той се насочил към гаража на фирмата, за която работел. Преди да влезе в него, автобусът стигнал до зона с поставен знак, който указвал, че престоят и паркирането на мястото са забранени. Въпреки това, Лулев спрял, за да слязат 78-годишната кондукторка и още един пътник.  На мястото нямало спирка. Пътникът слязъл пръв от предната врата, а след него била кондукторката. Когато жената се намирала на последното стъпало на вратата, водачът потеглил и предприел завой надясно. В това време тя загубила равновесие и паднала по гръб на пътното платно, при което била прегазена от задната гума на автобуса. Пострадалата получила  тежки наранявания и починала. 

На място пристигнали лекарски и полицейски екипи. На Лулев са били извършени тестовете за алкохол и наркотици, които били отрицателни. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Лулев е обвинен, е лишаване от свобода от две до шест години и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство.

Шофьор на автобус уби кондукторка в Тракия, не разбрал, че е минал през нея

Днес Лилов се изправи за пръв път пред съда. По време на разпоредителното заседание той изцяло призна вина и поиска делото да се гледа по съкратена процедура.

„Съжалявам много. Не знаех, че Силвия ще слезе след момчето, което бе пътник. Тръгнах и не я видях, беше ми отдясно, имаше и седалки. Наистина много съжалявам”, каза Лулов пред съда.

По време на делото бяха и близките на Корповска – дъщеря й и четирите й внука. Те бяха конституирани като частни обвинители. Граждански иск не бе подаден.

Прокуратурата в лицето на Петър Петров поиска условно наказание за Георги.

„Налице са смекчаващи вината обстоятелства. Лулов е с чисто съдебно минало, добри характеристични данни и семеен. Като отекчаващи вината обстоятелства мога да посоча само, че Лулов има 4 акта и 4 фиша за нарушаване на Закона за движение по пътищата, които обаче са извършени през всичките 41 години шофьорски стаж. Ще настоявам за условно наказание в пределите на минимума, с 4 години изпитателен срок и 1 година лишаване от правоуправление”, заяви Петров пред магистратите.

За условна присъда настоя и защитата на Георги Лулов. Адвокат Делчо Джубелиев посочи, че са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства.

Искам да обърнете внимание на обясненията на клиента ми. Той е отворил вратите на рейса, преди да влезе в гаража, за да слезе пътника. Лулов не е знаел, че кондукторката ще слезе след пътника, тъй като тя е длъжна да слезе чак в гаража. Тук може да се говори, че е налице обстоятелство по съпричиняване от страна на починалата. Затова аз ще моля съда за наказание под минимума предвиден в закона, който да бъде редуцирано с 1/3”, каза защитата на Георги Лулов.

В последната си дума бившият вече шофьор поиска минимално наказание.

В крайна сметка Окръжен съд призна за виновен Лулов и го наказа с 1 година лишаване от свобода, отложена с 3 години изпитателен срок. Лулоив ще бъде лишен и от правоуправление за 1 година. 

Още по случая може да видите ТУК: 

Убитата кондукторка работела в автобуса, който минал през нея