Делото срещу д-р Иван Димитров стартира отначало на ниво Апелативен съд почти 5 години след смъртта на Жоро Джевизов – Плъха. Това се случва след като през декември миналата година Върховният касационен съд върна процеса за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция заради непълноти в мотивите към осъдителната присъда.

Убийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие. Тогава Жоро Плъха влязъл в двора на кооперацията в която живее доктора, за да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с незаконен пистолет. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил намерен мъртъв в близост до областната управа.

Процесът премина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, като през месец март 2022 година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години.

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро ПлъхаНа Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от 2,5 години условно с 4 години изпитателен срок

По искане на прокуратурата, което беше уважено от съда, ще бъдат разпитани наново някои от свидетелите и ще бъдат изготвени нови експертизи – физико-графологична, съдебно медицинска  токсилогична и допълнителна комплексна балистична.

Те трябва да дадат отговор на редица въпроси относно раната на д-р Димитров след като е прието, че тя е настъпила около 2:00 часа през нощта, а в 9:00 ч. е продължавала да кърви, както и дали доктора е бил нападнат пръв или не се е самонаранил, за да докаже това.

Според прокурор Иван Перпелов е налично несъразмерно разкъсване на анцуга на д-р Димитров в областта на раната, която трябва да е прободна и от това възниква въпрос „възможно ли е едновременно да бъде причинено разкъсването на анцуга и възникване на раната и дали са причинени по различно време.

Освен исканията на държавното обвинение, Пловдивският апелативен съд уважи и това на защитата на д-р Димитров да бъде отменена наложената му забрана да напуска пределите на страната.

„Не съм напускал България и съм присъствал на всяко заседание досега, но наказанието не ми позволява дори да заведа децата на море в Гърция например”, каза докторът. Предвид добрите характеристични данни и това, че Иван Димитров не е ставал причина за отлагане на делото, магистратите счетоха, че няма пречка забраната да бъде отменена. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Следващото заседание е насрочено за 14 март.

Нова присъда за д-р Димитров: Съдът реши - виновенНовата условна присъда на практика е идентична с постановената от първия състав на Окръжния съд