Похот, гняв, ревност, алчност, леност, горделивост, чревоугодие. В основата на всяко тежко престъпление можем да открием някой от седемте смъртни гряха. Не са рядкост случаите, когато нечия смърт е следствие и от комбинация между тях. 7 са убийствата, които са станали тази година в Пловдив и региона. Всички те са разкрити. Сред тежките престъпления няма поръчкови убийства, нито мистериозни случай с неизвестен автор.

ПОХОТ

Труп на уважаван преподавател от Аграрния университет, открит до Военна болница в началото на юли, доведе до разкриването на пловдивските Бони и Клайд.

Броени дни след убийството полицията задържа извършителя – Илия Стоичков/42/ и съпругата му Иванка. Според обвинението мотивът за убийството е ревност, тъй като съпругът разбрал за контактите на съпругата си с пенсионирания преподавател.Тя се записала да учи в Аграрния университет още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование. 

Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне.  Докъде точно са стигнали отношенията между двамата е обект на разследването, което в момента продължава. 

Съпругът на "вечната" студентка обаче разбрал за случилото се и побеснял. С помощта на жена си, той най-вероятно е решил да заложи капан на преподавателя и да му даде урок. Тя го поканила на среща извън града, близо до Спортната зала до Оризари. Той отишъл, но минути след това на мястото пристигнал и съпругът, въоръжен с бухалка. Нахвърлил се върху него и буквално го смлял от бой. След това го натоварили на колата и го откарали до Военна болница, където бил паркиран автомобилът на Нейков - "Фолксваген".

По време на  делото днес бяха разкрити и кошмарни подробности за смъртта на доцента. Той е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално. Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. "Убиецът е вкарал бухалката в него".

Иванка е признала всичко в полицията. След като половинката й отнел живота на преподавателя, тя отнесла оръжието и го захвърлила на брега на река Марица. В унисон с подробния разказ за убийството, униформените са открили бухалката точно на посоченото от нея място.

 

ЛАКОМИЯ

Само няколко дни преди края на годината полицейската статистиката за тежки престъпления в Пловдив набъбна с още едно убийство. 38-годишната пловдивчанка Екатерина Андреева и синът й Стефан Спасов бяха арестувани за убийството на 63-годишния Поли Стефанов. Катя и Поли имали любовна връзка, а на 27 декември седнали на богата софра да отпразнуват имения ден на 20-годишния младеж. Домакинът бил наредил богата маса, отрупана с алкохол и мезета. След серия наздравици обаче, мъжът и жената се скарали и с натежали от алкохола глави се нахвърлили един срещу друг.

Побесняла, Катя  започнала да троши чаши и бутилки.Двамата със Стефан имали числено, а и физическо  превъзходство срещу дребничкия домакин. Поли е наръган със столчето на една от строшените чаши. Нащърбеното стъкло прерязало голям кръвоносен съд на шията на мъжа, който издъхнал за минути. По тялото на жертвата са открити множество прорезни и прободни рани. 

Двамата са в ареста.

АЛЧНОСТ

В края на март в Нареченски бани баща и син бяха арестувани за убийство, извършено с нечовешка жестокост. Севдалин и Марин Боюклиев бяха привлечени като обвиняеми за умишленото убийство на Венцислав Младенов в Нареченски бани на 21 март.

Арена на смъртта е станало стопанисваното от тримата заведение в Нареченски бани. При възникнал скандал Севдалин и Венцислав се сбили, а в ръкопашната свада не след дълго се намесил и синът на Севдалин - Марин. 

Побоят е бил яростен, но все пак Венцислав е бил жив, преди да бъде завлечен в задна стая на заведението, където е бил довършен чрез силни удари с тъп предмет в тила. Последващите действия на двамата роднини  са повече от хладнокръвни. Те поставили найлонова торба на главата на Венцислав, завързали я с въже, сетне омотали целия труп със завеса от ресторанта, а отгоре го опаковали с плътен найлон. Намотали още един кат въжета и привързали към жертвата тежест, а след това го натикали в огромен бидон. 

Така подготвеният труп те качили на колата си и го изхвърлили в река Чепеларска, на около 5 километра по-нагоре от селото, в посока Смолян. Оттам насетне, те изгорили дрехите на мъртвия и някои от своите. Изпрали и изчистили всичко останало и давали разнопосочни версии за събитията от вечерта пред близки и роднини. 

Междувременно близките на Венцислав обаче започнали да се притесняват, че не могат да се свържат с него - телефонът му бил изключен, а това било крайно нетипично за него. След няколко дни те вече с право се усъмнили и на 25 март подали сигнал в 9-то РПУ в София по повод безследното му изчезване. От полицията те потеглили към Нареченски бани, където отишли право в заведението и поискали отговор какво се е случило с техния близък. 

Именно те открили захвърлената камера от заведението, на която бил запечатан побоят. По-късно полицията установила, че тя е изтръгната от стената, която после е била замазана - отново за прикриване на следите. 

Софийски експерти са успели да възстановят уличаващият запис, който заковава двамата понастоящем арестувани и обвинени за убийство - Севдалин и Марин. Така се стигнало до полицейските действия в района и откриването на изхвърленото тяло в хладните води на река Чепеларска на 26 март, както и до ареста на Севдалин и Марин. Според разследващи мотивът за убийството е неуредени финансови отношения. 

 

МЪРЗЕЛ

Който не работи, не трябва да яде, гласи стара българска поговорка. За съжаление обаче представители на ромския етнос често я перифразират и тя  гласи, че Който не работи, трябва да краде. Вероятно от тази максима се е водил Георги Джевизов, известен в криминалните среди с прозвището Плъха. И макар, че съдейки от криминалното му досие, което с размерите на книгите за Хари Потър /цялата поредица/, очевидно успешно е прилагал тази житейска философия, то животът му приключи преждевременно при опит за кражба в гаража на пловдивски лекар.

На 5 март Пловдив осъмна блокиран от хиляди хора, които скандираха „Свобода за д-р Димитров”. Шествие, дълго почти 2 километра, мина по булевардите „Васил Априлов” и „Шести септември” , за да се окаже пред вратите на прокуратурата. Причината за гражданското недоволство бе арестът на пловдивския анестезиолог д-р Иван Димитров, който два дни по-рано бе арестуван за убийството на Георги Джевизов . На 1 срещу 2 март през нощта Джевизов, който сред криминалния контингент е познат като Жоро Плъха, влиза в имота на лекаря и влиза в гаража, за да краде.

Димитров бил сам в къщи и чул подозрителен шум. От терасата видял мъжа, който се подготвял да изнесе набелязаните вещи от гаража и след това слязъл, въоръжен с Валтер на двора. Извикал „Стой, полиция!”, а бандитът , който очевидно не за първи път бил изненадван от жертвата си, не побягнал а започнал да хвърля по лекаря метални предмети , а след това и ножа, с който бил въоръжен. Димитров паднал и стрелял по нападателя. Уцелил го в гърдите, а той побягнал. Успял да пробяга стотина метра, паднал до беемве зад Областната управа и издъхнал.

Докторът се обадил на свой приятел , с когото обиколили района да търсят ранения крадец, но след като не го намерили решили, че е избягал.  Тогава Димитров вместо да звънне в полицията, решил, че е по-добре да заличи следите.  Отървал се от незаконния пистолет, почистил ръцете си, превързал раната си и помолил съседите да изтрият записите от видеокамерите. Въпреки положените усилия обаче, по-късно същия ден той бе арестуван.  Задържането му предвид дебелото криминално досие на крадеца, влязъл в имота му , предизвика сериозно недоволство сред пловдивчани. Още повече , че Доктора се оказа човек с авторитет в различни социални кръгове и много пациенти.

Четири дни по-късно мярката за неотклонение на Доктора бе променена и той излезе на свобода. Това пък от своя страна предизвика недоволството на няколко правозащитни организации , а близките на Плъха заплашиха със съд в Страсбург., тъй като според тях той не бил влязъл в гаража да краде, а да се облекчи!

Срещу Иван Димитров бяха повдигнати  две обвинения - за причиняване на смърт, превишавайки пределите на неизбежната отбрана и незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. В жилището му бяха открити 17 патрона без разрешителни. 16 от тях са за “Макаров”. Първото обвинение предвижда до 5 г. лишаване от свобода, а за второто - от 2 до 8 г.

За престъпленията на Плъха, четете ТУК!

Престъпленията на Плъха - от дребни кражби до изтезания на възрастни хораРазследването срещу Доктора е на финала си, очакват се резултатите от експертизите

ГНЯВ

Броени дни след убиството на Плъха, друга трагедия привлече общественото внимание. 32-годишният Ради Енев е преряза гърлото на съпругата си Илияна /29/, а след това е сложи край на живота си. Съпрузите бяха открити на 15 март мъртви в жилището им в блок на ул. "Димо Хаджидимов". 

Братът на Ради открил телата, след като многократно се опитвал да се свърже с двамата. Опитал да отключи входната врата, но установил, че от вътрешната страна на бравата е поставен ключ. От вътрешността на апартамента се чувал детски плач. Братът на Ради веднага потърсил ключар и когато майсторът дошъл, те отворили вратата, която била с тройно заключване.  При отваряне на входната врата, ключарят и братът на Ради видели труп на човек в стаята, разположена срещу вратата. Братът се ориентирал по плача на детето къде се намира то и го взел.

Според близки болезнена ревност е накарала Ради  да заколи приятелката си и след това да сложи край на живота си. "Двамата бяха заедно от дълго време. Много се обичаха, но в последно време нещата се промениха. Ради смяташе, че  Илияна му изневерява. Тя се кълнеше, че не е вярно, но той си беше втълпил това", коментираха познати на закланата жена. По думите им сцените на ревност зачестили от началото на годината. Ревнивецът дори твърдял, че Илияна използва като претекст разходките на дъщеричката им, за да посещава своя любовник. В опит да ги излови Енев на няколко пъти дори пробвал да я следи. Вместо да го обезкуражи, липсата на резултати още повече го карала да ревнува. Младият съпруг не успял да преодолее фикциите си и в пристъп на гняв сложил край на живота на съпругата си, а след това и на своя. Малката им дъщеричка остана сираче и бе осиновена от близки на семейството в Кюстендил.

 РЕВНОСТ

На 30 май 50 военослужещи от 68- ма бригада Специални сили  ръкопласкаха на Военно - апелативния съд в София , след като чуха решението му да освободи техният колега Ангел Желязков. Командосите  дойдоха в съда, за да подкрепят Желязков, обвинен в убийството на полицая Добромир Лазаров.

Убийството стана на 20 май, когато полицаят Добромир Лазаров, служител на РПУ-Сопот,  отишъл да се саморазправя с Желязков заради Люба. Тя е бивша приятелка на Лазаров и настояща на Желязков - живеела е с него на семейни начала. 

Във фаталната нощ Лазаров е намушкан със сувенирен нож след боричкане. Две сериозни намушквания в областта на сърцето са фатални, но жертвата върви 15-20 метра, след като е прободен. После се строполил с думите: "Какво направи бе, човек?". "Нали ти казах да не идваш! Опропасти ми живота!", отговорил Ангел.  Мъжът е починал в шокова зала, след като е бил откаран в болница.

Съдът прие, че Желязков има добри характеристични данни, добро поведение и няма опасност да се укрие. Желязков бе освободен  срещу възможно най- леката мярка - "подписка".


АРОГАНТНОСТ

 "Какво съм направил? Кой го казва?” Така бившият рейнджър Светослав Каменов посрещна въпросите за мотива за убийството на 40-годишната Десислава Стоянова. На 5 декември жената, която бе, военнослужеща от 61-ва Стрямска механизирана бригада, бе обявена за издирване. Цялата полиция бе вдигната на крак. Няколко дни по-късно трупът й бе открит във вилата на Каменов. Тялото бе в ракла на диван, закован с пирони.

 В средата на ноември Десислава  оставила личния си автомобил за ремонт на Каменов. Вместо в автосервиз, Каменов решил да продаде колата в автоморга. След като две седмици стояла без автомобил,  жената му е потърсила сметка защо автомобилът го няма и най-вероятно това е бил мотивът да възникне скандал между тях.

Макар, че до този момент Каменов се възползва от правото си да мълчи и не дава показания, обвиненията няма съмнения за авторството. В крайна сметка трупът на жената е открит благодарение на указанията, дадени от самият рейнджър. Той е разказал цялата история пред братът на бившата си жена, който е полицай, като подробно е разяснил къде е скрит трупа на Десислава и как след това той е заковал седалката с видии. Местопрестъплението отговоряло напълно на разказа на Каменов. 

Дали бившият рейнджър ще запази арогантното си поведение или ще признае вината си, ще разберем, след като той бъде изправен пред съда.