Окръжната прокуратура в Стара Загора обвини днес 25-годишния Калчо Иванов от Чирпан в умишлено убийство - престъпление по член 115 от Наказателния кодекс. Според разследването досега, той е умъртвил в събота съгражданина си Ангел Динков, на 54 години, известен в града с прякора Стария Гагарин. Убийството било извършено с незаконна ловна пушка и нож.

В момента обвиняемият е в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, очаква се в сряда съдът да разгледа искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража, съобщава 24 часа.
Калчо Иванов участва в престрелка с огнестрелно оръжие, която се разигра в събота малко след 15 часа на улица "Кокиче" в циганската махала на Чирпан. Всички пушкала в нея се оказали незаконни.

Във фаталния ден Калчо и аверът му М.М., на 33 години, минали с лек автомобил "Мерцедес" по улица "Кокиче". На тази улица бил домът на Стария Гагарин, с когото пътниците от колата имали стари сметки за уреждане. Вероятно първо имало спор между тях, после страстите си разгоряли и се стигнало до престрелка. След пукотевицата Ангел Динков бил ранен и откаран в Спешния медицински център в Чирпан, където умрял от раните си. Там бил откаран и Калчо с огнестрелна рана на дясната длан, от която докторите извадили проектил.

Досъдебното производство по случая тепърва ще изяснява кой е стрелял първи.
След инцидента в колата на Калчо при обиск полицията е открила и иззела 1 ловна пушка и 2 пистолета - всичките незаконни, както и нож с държина 230 милиметра. В същото време снахата на загиналия Ангел, която е 18-годишна, предала доброволво на разсредващите друг пистолет, също незаконен. Назначените експертизи тепърва ще трябва да установят дали това са оръжията, с които са се гърмяли участниците в престрелката.

Една от версиите е, че убийството на Ангел Динков е отмъщение за друга циганска вендета в Чирпан. На 7 август т.г. в града публично бе разстрелян 47-годишният Митко Илиев-Мантата, докато карал мотора си, ранен бе синът му, който се возел на задната седалка. Тогава Мантата бе прострелян няколко пъти с незаконен пистолет и довършен с нож, също както сега Ангел Динков- Стария Гагарин. Сред арестуваните тогава за убийството бе и синът на Стария Гагарин Динко, който все още е задържан под стража с други мъже в очакване да започне делото срещу тях. Стрелецът от събота пък бил роднина на Мантана, който искал да отмъсти за смъртта му, говорят в Чирпан.
Между двата цигански рода враждата е отколешна, периодично между тях възникват конфликти с променлив успех, коментират още чирпанлии.

TrafficNews.bg