Окръжен съд – Хасково взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 55-годишен турски гражданин, за това, че на 15 август 2023 г. през ГКПП „Капитан Андреево“ с товарен автомобил, превел през границата от Турция в България чужди граждани – двама турци, без разрешение на надлежните органи на властта.

Същият е обвинен и за това, че е дал подкуп – парична сума в размер на 205 евро с левова равностойност 400.94 лева на длъжностно лице – полицейски орган, за да не извърши задължението си по служба .

Съдът прие наличието на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност за тежки умишлени престъпления, като за първото се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 3 г. до 10 г. и „Глоба“ от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество, а за второто извършено деяние се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 10 г. и „Глоба“ до 15 000 лева.

Според съда са налице и останалите две предпоставки, а именно реална опасност от укриване и извършване на престъпление. Обвиняемото лице е чужд гражданин, няма постоянен адрес на територията на България, няма трайна уседналост и връзки в страната ни. Той работи като шофьор на ТИР и е запознат с режима на преминаване на границите. От справката за съдимост е видно, че е с предходно осъждане от 2016 г. за преминаване незаконно през границата на страната.

Тези обстоятелства, взети в своята съвкупност, обусловиха извода на съда, че единствено мярката за неотклонение „Задържане под стража“ се явява адекватна на целите на закона – да се осигури присъствието на обвиняемия в производството и при извършване на процесуалните действия по разследване.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок.