Избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев може да бъде разпитан по видеоконферентна връзка по мегаделото за КТБ. Това стана ясно на днешното заседание на Специализирания съд, който започна разпитите на обвиняемите.  

Адвокат Константин Симеонов, който защитава Василев, отново призова клиентът му да даде обяснения по делото за присвояване на 2,7 млрд. от фалиралата банка.  Против това се обяви прокуратурата, според която банкерът е трябвало да се яви и да даде показания, а не да се укрива.

 "Прокуратурата иска да чуе обясненията на Цветан Василев", коментира една от прокурорките по делото Даниела Начева. Тя обаче възрази на това банкерът да упражнява правата си избирателно, имайки предвид неговото отсъствие от процеса и доброволното му неявяване. "Нямаме информация, че той иска да участва лично в процеса", подчерта прокурорката.

„Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото му да даде обяснения Ще направим всичко възможно и ще отправим запитване за разговор с Василев, дори и да е конферентен”, обяви решението си съдията Виржиния Петрова.

Тя обясни, че тепърва ще проучи какви са техническите възможности за връзка с основния подсъдим, който е в Сърбия, като за целта тя ще потърси съдействие от Министерството на правосъдието и сръбските власти. 

Изявлението на съдийката бе прието с бурни ръкопляскания в съдебната зала от останалите 17 подсъдими.

Делото "КТБ" продължава с разпити на свидетели на 12 и 13 март.

Снимка: Съдия Виржиния Петрова