Районна прокуратура - Пловдив, внесе обвинителен акт срещу трима пловдивчани за използване в търговската дейност на марка без съгласието на притежателя в условията на продължавано престъпление и в съучастие.

Тримата обвиняеми са предадени на съд за това, че за периода от 8 октомври 2014 г. до 6 ноември 2014 г. са съхранявали и предлагали стоки с брандовете на световноизвестни търговски марки без съгласието на притежателите, като двама от извършителите са приемали поръчки на клиенти по телефона за продажбите им. 

На 5 ноември 2014 г. при акция на отдел „Икономическа полиция" при ОДМВР - Пловдив под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив в складова база на бул. „Шести септември" в Пловдив са били открити множество пликове с маратонки и обувки, върху които били поставени знаци на известни търговски марки. При извършеното претърсване в общо пет складови помещения в базата и на няколко жилища в Пловдив били иззети над 19 000 чифта маратонки и обувки с отличителни световни търговски марки, регистрирани в Германия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания, Люксембург, САЩ и др.

Иззети били още и над 100 дамски чанти и над 2000 блузи, също с брандовете на световноизвестни марки. Разследването е установило, че основната част от стоките били внос от Турция, с което се занимавал основно Риза М. Те се предлагали за продажба чрез пуснати обяви в интернет, а доставките до клиентите се осъществявали чрез куриерска фирма. За изпращачи били регистрирани пет лица, жители на кв. Столипиново, безработни и неграмотни. Те не познавали тримата обвиняеми, нито пък знаели, че от тяхно име са извършва подобна дейност. Складовете пък били наети на името на безработна жена от Садово, като за целта била използвана без нейното знание личната й карта. Документът бил откраднат през август 2014 г., докато се лекувала в болница в Пловдив.   

По делото са били назначени три патентно-правни експертизи, по които вещите лица извършили сравнителен анализ на изображенията на иззетите вещи и регистрираните търговски марки. Установено е било сходство до степен на идентичност. 

Извършената стоково-оценъчна експертиза дава заключение, че единичната стойност на маратонките и обувките е била между 100 лв. и 250 лева, на чантите от 90 лв. до 800 лв., а на блузите до 65 лв. Общо стойността на предмета на престъпленията, за които са повдигнати обвинения на трите лица, е в размер над 2 765 000 лева.

Разпитани в хода на досъдебното производството тримата обвиняеми са се признали за виновни.    

Още новини ТУК

TNS.bg