Пиян и дрогиран е бил шофьорът, причинил катастрофата на Околовръстното шосе в София, при която загина френски гражданин. Това потвърдиха резултатите от кръвните тестове. Свидетели са разказали пред разследващите, че след катастрофата Димитър Любенов се е държал неадекватно е и съжалявал за потрошения си скъп автомобил, а не се е интересувал от състоянието на пострадалите.

След като е задържан и отведен на медицински преглед, Димитър Любенов сам е дал съгласие да се направи кръвно изследване. Резултатът е показателен - 1,73 промила е концентрацията на алкохол в кръвта - при това към момента на взимане на пробата. За това предава БНТ. 

Има и кокаин, той се разтваря бързо в кръвта и щом е установен, значи е бил взет буквално час-два преди самата катастрофа. А що се отнася до глобите за превишена скорост - те са 23, като 11 от тях, на стойност 2000 лева, не са били платени. Т.е. Любенов в един момент е станал неоткриваем, за да му бъдат връчени наказателните постановления. Това е стар проблем, който все не може да намери своето решение.

Показанията на медицинския екип и на полицаите, дошли първи на мястото на катастрофата, както и на свидетели, които са били случайно там, че Димитър Любенов е бил неадекватен и трудно пазел равновесие, се потвърждават и от кръвните изследвания.

"От изследването, което беше направено във ВМА категорично се установи, че обвиняемият Любенов е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол и наркотично вещество. Алкохолът е 1,73 промила, а в кръвта му е открито и наличие на наркотично вещество кокаин", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

С екипа на "По света и у нас" се свързал пожелал анонимност свидетел, който разказа, че Любенов е бил в заведение на няколко километра преди мястото на катастрофата. Поръчал си шофьор от фирма, която предлага прибиране със собствения автомобил, но той се забавил. Тогава 39-годишният мъж, залитайки, се качил на мощния си автомобил и потеглил. Оказва се той е поредният с дебело досие от шофьорски нарушения, чиято книжка не е отнета. Според експерти проблемът е законодателен.