Осъжданият Денис е убил бивш спортист, празнувал раждането на сина на приятел, заради фойерверки и отиде да си купи дрога. Трагедията се разигра в нощта срещу понеделник в столичния кв. “Люлин 2”.

32-годишният Илиян Илиев бил с приятеля си Митко Митев, който черпил, защото станал баща. Двамата събрали компания и отишли до футболното игрище пред блока им.

“На моя голям брат в живота му се роди син! Обичам те”, написал Илиян във фейсбук в неделя в 21,31 ч. Преди да се съберат, взели фойерверки. Илиев получил още една добра новина. Любимият му “Ювентус” обърна “Рома” и от 1:3 успя да спечели мача с 3:4, а вратарят на торинци Войсчек Сченсни спаси дузпа насред Рим.

“Хвана я”, е последното нещо, което Илиев написал в една от фен групите на “Ювентус”, преди да бъде убит. Веднага след мача компанията пуснала фойерверки. Сигнал срещу тях нямало. Дори от бабата, която в последната седмица се оплакала 7 пъти в полицията, че пиротехника стресира пекинеза ѝ. Вместо това от съседния блок излязъл 23-годишният Денис Мустафа Кемал ал Газзи. Бил с приятелката си. Тя започнала да пръска хората със спрей по лицата.

“Решихме, че момчето ще я успокои”, казва един от участниците в празненството.

“Вместо това кресна: “Ще ви изколя”, и заби нож във врата на Илиян. След това избягаха веднага”, разказа през сълзи мъжът. Той веднага започнал да притиска раната на Илиев, а друг от компанията се обадил на спешния тел. 112. Настанала суматоха. Съседи слезли да видят какво става.

“Децата ме събудиха и казаха, че се случва нещо пред блока. Слезнах и видях, че на тротоара, който е срещу блока, лежи момчето и около него много хора”, разказва очевидец пред “24 часа”.

“Видях, че един мъж стиска около врата му, попитах какво е станало. Той само дръпна ръка и ми показа, че има прободни рани”, обясни мъжът.

За 12 минути на място вече имало линейка и полиция. Въпреки усилията на медиците Илиян починал на път за “Пирогов”.

Той е активен спортист - бивш боксьор. Навремето получил оферта да се включи в наказателна бригада, но отказал. Спрял с бокса, след като му предложили да участва в уреден мач. Затова започнал да кара такси. Стоял основно пред моловете, не поемал нощни смени. Участвал е в множество благотворителни каузи, както и в обучения на деца.

 

От профила му във фейсбук става ясно, че за последно е набирал средства за онкоболен приятел. За него дарява лична спортна реликва. Каузите са му особено близки, тъй като баща му бил инвалид. През миналата година Илиев го загубил. Бил запален планинар, в последните 2 седмици изкачил 4 върха, включително на Бъдни вечер и на 1 януари. Футболът му бил страст. Освен “Ювентус” подкрепял столичния “Левски”. За разлика от повечето спортни фенове гледал мълчаливо. Рядко коментирал дори на полувремето и никога не псувал. Бил креативен, ако не му харесвала играта на “Юве”, казвал, че напомня на част от името на уругвайския халф на тима Родриго Бентанкур.

Междувременно, докато Илиян се борел за живота си, Денис и приятелката му отишли до дилър. Там мъжът си взел дрога, която платил. Това опровергава версията, лансирана от различни сайтове, че Илиев е дилър и е отказал да даде стока в аванс на Газзи. След като се сдобил със скъпоценната за него дрога, Денис зарязал гаджето си и се укрил, а МВР продължава да го издирва.

Прокуратурата го обвини за убийство. Извършителят е познат на полицията. Той вече е осъждан заради дрога. Извършил е убийството на Илиян в изпитателния срок на условното си наказание. Освен това срещу него има и друго дело за наркотици, което е висящо в Софийския градски съд.

Ал Газзи е дете от смесен брак. Баща му Камел е сириец. Младежът е роден у нас през 1998 г. Много пъти е залавян от полицията. Преди 2-3 години опитал да стане професионален геймър. След няколко поредни загуби и нула договори за спонсорство бил принуден да се откаже.

Учил в УНСС, но не успял да се дипломира. Работел като брокер в голяма агенция. Оттам казаха, че имал малко сделки, и го изгонили. Тренирал във фитнес, вземал и стероиди. Затова и почнал да оплешивява, макар да е съвсем млад, твърдят хора, които го познават от години. Вземал се на сериозно, дори кръстил фейсбук профила си “Аз съм Бог 69”. Описанието му пък е “Носителят на хаоса”, последвано от емотикони на цигара, нож и ковчег.

След като се разбра кой е убитият, приятели на Илиян изказаха съболезнованията си и ужаса от случката.

“Илиянката го няма вече. Убит е снощи. От някакъв изрод. Намушкан зверски, защото с приятели пуснали заря в чест на друг техен приятел, станал баща. Стана ми приятно, когато чух зарята. Не очаквах, че ще е с фатален край за мой приятел. Човек, който имаше голямо сърце. Дано онзи си получи заслуженото. Но момчето няма да се върне”, написа известен спортен журналист.

Приятели на Илиев от фенклуба на “Ювентус” у нас пък вече обмислят инициатива, с която да почетат паметта на един от най-дейните си членове. Сред идеите са благотворителен турнир по бокс, както и стипендия за млада надежда в спорта.