Предотвратено е контрабандно разпространяване на българския пазар на 21 000 кг замразено пилешко месо в операция на територията на ГКПП "Дунав мост" при Русе, съобщават от МВР.

Действията са осъществени под координацията и ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари при ГДБОП.

На 18 април по предварителен план за извършване на проверки на стоки с висок фискален риск съвместни екипи на "Икономическа полиция" при Областната дирекция на МВР-Русе и мобилни екипи на Дирекция "Фискален контрол" към НАП са спрели за проверка непосредствено след ГКПП "Дунав мост" товарен автомобил с българска регистрация.

Шофьорът декларирал пред контролните органи, че превозва храна за животни от пилешко месо. Стоката е обезпечена, на превозното средство е поставено техническо средство за контрол.

При разтоварването в района на Пазарджик, в присъствието на контролни органи от НАП, Българската агенция за безопасност на храните и "Икономическа полиция" при Областна дирекция на МВР Пазарджик, е установено, че превозваната стока са пилешки бутчета от Полша.

По случая е образувана предварителна проверка, предстои материалите да бъдат докладвани в Районната прокуратура в Пазарджик.

Служителите на НАП са наложили предварително обезпечение - предварително плащане на данъчни вземания в размер на 30 процента от стойността на внесената стока, започнато е ревизионно производство на фирмата-получател.

TNS.bg