Защитата на собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров ще поиска намаляване на гаранцията му от 100 000 лева, предава Нова тв. 

Припомняме, че Тодоров, е сочен за подбудител и поръчител на атаката срещу НАП, извършена от неговия служител Кристиян Бойков. Тодоров, Бойков и търговският директор Георги Янков са обвинени за кибертероризъм заради атаката срещу сървъра на НАП.

Тодоров беше привлечен към наказателна отговорност на 25 юли, ала бе извън страната. Според защитата той е бил на бизнес командировка, ала въпреки това беше издадена европейска заповед за ареста му. След като се прибра в България, Бойков веднага бе арестуван и му беше връчен обвинителният акт. Миналата седмица след продължително заседание, Христина Михайлова Специализирания съд го пусна на свобода срещу 100 бона парична гаранция. 

Според магистратите свидетелските показания не доказват обвинението за подбудителство към кибертерор, което е повдигнато срещу бизнесмена. По-рано стана ясно, че сред основните свидетели на прокуратурата е младшият експерт в "ТАД Груп" Захари Митев.

Съдът също така прецени, че няма риск Тодоров да се укрие, защото се прибрал доброволно, въпреки че е знаел обвиненията си.

Защитата му също подчерта, че той изобщо не е имал намерение да се укрива, а никой не е правил опит да му връчи призовката.

Самият шеф на "ТАД Груп" обясни, че служителите му наистина търсят уязвими места в компютърните системи на компании, но това са тестове с тяхното знание, а не хакерски атаки. 

Само ден по-късно обаче прокуратурата разпространи безпрецедентно доказателства по делото срещу тримата от "ТАД Груп". 

Шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиродонов пък коментира, че е възможно Кристиян Бойков, сочен за пряк извършител на хакерската атака срещу НАП, може да стане свидетел на обвинението. 

При пробива в НАП бяха източении разпространени личните данни на над 5 милиона българи и фирми.