Йордан Филипов, подсъдим за убийството на сина си - Цветан, отново се изправи пред съда. До убийството се стигнало след пиянски скандал в село Козаново.

Още на разпоредителното заседание по случая в началото на февруари Филипов поиска делото да се гледа по особените правила, с признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, но с разпит на определен кръг от свидетели.

Служебният защитник на Йордан - адвокат Николова, поиска на следващото заседание да се призове бившата съпруга на убития, за да разкаже какви са били взаимоотношенията между баща и син. Поискано бе лично от Йордан да се издирят полицаи и лекар, които са били на инцидент, три месеца преди посегателството.

Първа пред магистратите се изправи бившата съпруга на убития Цветан. С показанията си тя закова Филипов – баща, заявявайки, че същият е конфликтна личност и е провокирал всеки ден сина си да пие.

„Чакаше го да пият. От дете познавам семейството, имах връзка с Цветан 10 години. Той злоупотребяваше с алкохола, даже разви епилепсия. Лекуваше се в клиника, пиеше лекарства. Накрая не издържах и се разведохме”, заяви Мирослава. Тя добави, че никога не се е разбирала с бившия си свекър. Нещо повече – всички скандали и кавги са били провокирани от Йордан.

„Имахме репродуктивни проблеми и Йордан не ни подкрепяше въобще. Това според мен тласна Цветан към алкохола. Нямаше опора и към кой да се обърне. Бившият ми не е бил агресивен, не е посягал на никого. Йордан обаче беше избухлив и той предизвикваше конфликти. Помня, когато бившата ми свекърва дойде на село, тогава Йордан се нахвърли да я бие. Свекър ми ни тормозеше”, заяви още Филипова.

В предходни показания на Йордан Филипов, той твърди, че на 14 април 2019 година, няколко месеца преди убийството, между него и Цветан отново е имало скандал и последният е искал да наръга баща си.

"Скарахме се и беше с нож. Викаше за някакви извънземни. Посегна ми и повиках полиция. Дойдоха униформени и лекар, които закараха Цветан в болница. Искам да се докаже, че синът ми не бе добре психически и ми е посягал друг път", заяви тогава Филипов.

Днес в залата бяха призовани полицаите, отзовали се на сигнала. Те разказаха, че действително Цветан е бил неадекватен тогава, бил е с нож в ръка, но нито един от двамата мъже не е заявил, че е бил направен опит за убийство.

„Момчето повтаряше, че е следен и го грози опасност. Халюционираше, беше притеснен и уплашен. Дори когато водехме беседа пред къщата, сочеше канала и твърдеше, че там има хора и че в момента ни наблюдават. Йордан и Цветан бяха откарани в полицията, а от там по-младият в Центъра за психично здраве. Не беше агресивен”, заяви полицай Чолаков.

Призована бе и лекарката, която е посетила село Козаново в същата вечер. Оказва се обаче, че медикът не помни нито един момент от случилото се.

„Обработваме десетки случаи и всичко ми се губи. Това, което се е случило, е описано в подробен доклад, който съм изпратила до Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив”, заяви д-р Стефанова.

Тези нейни показания провокираха защитата да направи искане документацията от случая на 14 април миналата година да се представи пред съда. Поискана бе и експертиза по документи за състоянието на починалия Цветан, за да се установи неговото здравословно и психическо състояние по време на убийството.

Така процесът бе отложен за нова дата.

Баща, убил сина си край Пловдив: Посягал ми е и друг път, викаше извънземниМъжът призна вина за случилото се