Йордан Филипов, подсъдим за убийството на сина си - Цветан, призна вина. Това стана ясно по време на разпоредителното заседание в Окръжен съд. До убийството се стигнало след пиянски скандал в село Козаново.

Филипов поиска делото да се гледа по особените правила, с признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, но с разпит на определен кръг от свидетели. Служебният защитник на Йордан - адвокат Николова поиска на следващото заседание да се призове бившата съпруга на убития, за да разкаже какви са били взаимоотношенията между баща и син. Поискано бе лично от Йордан да се издирят полицаи и лекар, които са били на инцидент, три месеца преди посегателството.

"Скарахме се и беше с нож. Викаше за някакви извънземни. Посегна ми и повиках полиция. Дойдоха униформени и лекар, които закараха Цветан в болница. Искам да се докаже, че синът ми не бе добре психически и ми е посягал друг път", заяви Филипов.

По време на заседанието в залата са бившата съпруга на Йордан - Атанаска и синът му Иван. Те бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Предявени бяха искове за 150 хиляди лева, за причиняване па неимуществени вреди от страна на Атанаска Лазарова и Иван Филипов. От защитата бе поискано в следващо заседание да се изслушат вещите лица, изготвели съдебнопсихиатричната експертиза.

Съдът уважи исканията на защитата за разпита на свидетелите. Бившата съпруга на Цветан ще бъде призована и разпитана. Разпредена бе проверка в МВР -Асеновград за служителите, присъствали на инцидент на 14 април и същите ще бъдат призовани. Лекарят от Бърза помощ също ще бъде призован за следващото заседание.

Йордан живеел заедно със сина си Цветан, след като съпругата му и другия му син го напуснали през 2006 г. заради  ежедневна употреба на алкохол и побоища спрямо тях. Сметките за домакинството плащал синът. Цветан преди работел като шофьор, но преустановил тази дейност, защото му отнели шофьорската книжка заради употреба на алкохол. През 2012 г. обвиняемият се разделил със съпругата си, която се установила да живее в чужбина.

Бащата и синът се карали почти всеки ден в пияно състояние.  На 13 юли 2019 г., вечерта, след като получили 20 лева за услуга, извършена на техни близки, двамата отишли в семеен имот - постройка в село Козаново. Носили бира и ракия. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари. След полунощ, на 14 юли 2019 г., разправията се изострила и Цветан посегнал да удари с ръка баща си. Взел кухненски нож, но баща му успял да го отнеме. Сборичкали се, като през това време обвиняемият взел от масата друг нож. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си.  Нанесъл му два удара с нож в корема. Пострадалият се опитвал да се съпротивлява, но Йордан му нанесъл порезни наранявания и по шията, ръцете и гръдния кош. От ударите Цветан свлякъл на леглото и починал.

След това обвиняемият се преоблякъл. Той отишъл при свой близък и обяснил, че синът му сам си бил прерязал вените, от което починал и трябвало да организира погребение. Бил подаден сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицейски служители. 

Йордан, който умъртви сина си, бил пиян и неадекватен в нощта на убийствотоТезата на защитата не впечатли магистратите, които оставиха Йордан в затвора