Бутилка с живак е била открита днес в затвора в Пловдив, научи TrafficNews.bg. Екип на Гражданска защита е бил вдигнат по тревога, за да обезопаси района. Шишето с отровния течен метал е било намерено близо до лавката, от която затворниците си пазаруват закуски, безалкохолно и цигари. Открил го служител от поддръжката, който се прибирал след смяна.  Количеството в бутилката било около 200 грама. В продължение на няколко часа специалисти в защитни облекла обеззаразяваха района.

Една от версиите е , че шишето с живака е било предназначено за затворник, който е трябвало да го прибере, докато отива да пазарува от лавката.  За какво обаче е щяла да послужи отровата засега не е ясно. Сред затворниците се носи слух, че някой от осъдените е подготвял убийство.

Живакът е една от 10-те най-смъртоносни отрови.  Той може да бъде фатален при поглъщане. Също така причинява бавна смърт при проникване през кожата. Симптоми на отравяне с живак са  загуба на памет, слепота, припадъци, и други.

Само преди няколко месеца прокуратурата повдигна обвинение за контрабанда на живак срещу един от ВИП затворниците - Кирил Рашков.

Започнала е проверка , издирва се човекът който е внесъл отровата в затвора.  

TrafficNews.bg