Спор за 20 лв. е причината за убийството на 49-годишния Смаил от „Харман махала“. Убиецът му Амет, има едва 6 месеца трудов стаж за целия си живот. Това съобщиха на брифинг от пловдивската прокуратура. 

Малко преди да бъде извършено покушението, няколко лица, част от които бил убитият, се събрали на запой. Към тях се присъединил и Амет по прякор „Петре“. След възникнал конфликт между Смаил и Амет, извършителят на престъплението бил изгонен от компанията. Известно време след това той се върнал, държейки в себе си кухненски нож с дълго 18 см острие. Последвала нова разпра, Смаил се изправил и отишъл при Амет. Двамата се сборичкали и паднали на земята. Останалите членове на компанията им, които се опитвали да потушат напрежението, видели ножа, притеснили се и избягали. Именно тогава били извършени и фаталните наръгвания. Най-тежкото било в областта на корема, засегнало артерия. Получил се сериозен вътрешен кръвоизлив, който е най-вероятната причина за смъртта. 

След като видял, че Смаил е безжизнен, Амет взел телефона му и го продал в заложна къща. С парите от него отишъл на казино, където проиграл цялата сума. Взел и часовника му. Него се опитал да продаде, но отказали да го купят, затова го задържал. 

Откриха труп на мъж в ПловдивОт махалата твърдят, че става дума за убийство

„Петре“ е със завършено начално образование, а за целия си съзнателен живот e работил само 6 месеца на трудов договор. За сметка на това има дебело досие - 22 криминалистически регистрации. Три пъти e осъждан, а последната му присъда е от 2002 г. Жертвата му Смаил жители на Харман махала описват го като тих и спокоен човек. Той работил в Германия в транспортния сектор. Завърнал се в България за малко поради здравословни проблеми. 

Сигналът за убийството бе подаден на 20 февруари около 6:30 ч. Касаеше лице в безпомощно състояние. Незабавно бе сформиран екип на МВР и Спешна помощ, които констатират смъртта на жертвата“, заяви директорът на пловдивската полиция Васил Костадинов по време на брифинга. Полицията е знаела, че Амет е убиецът още в самото начало на работата си по престъплението.

Първоначално Амет е бил издирван от служители на 3 РУ, на чиято територия е извършено убийството. По-късно е задействан и целият ресурс на дирекцията в Пловдив. Проверявани са входно-изходните артерии на града, населени места извън него, както и всички места, за които е известно, че убиецът посещава. Работено е с близки на лицето, които обаче също не успели да осъществят контакт с него. Мероприятията били с огромен мащаб. Обхванали няколко области – Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Когато Амет е бил намерен и арестуван, той не оказал никаква съпротива.

„Все се решение на 23 февруари рано сутринта да се престъпи към блокиране на „Харман махала“, където бе извършено престъплението. Специализирани екипи и почти целият състав на 3 РУ затворихме махалата и всички подстъпи към нея. Започна се проверка от къща в къща. Проверяваха се всички помещения. Междувременно в хода на тези действия пристигна информация, че той е задържан“, заяви Костадинов.

Днес Амет ще бъде привлечен като обвиняем. Ще бъде задържан до 72 часа, а по-късно прокурор ще внесе мярка за неотклонение  "Задържане под стража". На Амет ще бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство. По-късно ще се прецени дали се касае за престъпление по квалифициран състав, който предвижда по-високо наказание, допълни наблюдаващият прокурор Йосифов.