След близо 5г. зад решетките: Йордан Таков поиска домашен арест, получавал паник атаки и диария

Скоро му се родила внучка, която не е виждал, а за настаняване в болница, решението взима началникът на Затвора

02.03.2024 21:30 9889 0
След близо 5г. зад решетките: Йордан Таков поиска домашен арест, получавал паник атаки и диария

След почти 5 години прекарани зад решетките, обвиненият за убийството на баща и син Ботеви  Йордан Таков, поиска да излезе на свобода с по-лека мярка за неотклонение. Причината е влошено здравословно състоя и постоянни паник атаки.

Таков се намира в ареста от 29 ноември 2019 година. В края на февруари 2022 година, той бе осъден от Окръжен съд – Пловдив за извършеното от него двойно убийство на Христо и Васил Ботеви в Кършияка. Към момент тече процес на втора инстанция, след като мъжът беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Първоинстанционният съд определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите. В момента Таков пледира пред Апелативния съд, че е действал при самоотбрана, а близките на загиналите настояват за доживотен затвор.

Съдът реши: 20 години затвор за Таков, който извърши убийството на баща и син БотевиПодсъдимият трябва да заплати обезщетения в размер над половин милион лева

В настоящето дело за изменение на мярката за неотклонение, защитата на Таков наблегна на това, че в Пловдивският затвор отношението към него е нечовешко и той не може да получи адекватно лечение, с което му се нарушават правата според Европейската конвенция за правата на човек, а именно чл.3 - Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание.

Разстрелът на баща и син Ботеви с още неизвестни, отложиха изслушването на експертизитеЙордан Таков получи 20 години затвор на първа инстанция

Според адвокат Йордан Давчев, Таков не изтърпява „задържане под стажа”, а лишаване от свобода. Юристът смята, че не са на лице предпоставките заложени в закона за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

„Има постоянен адрес, който никога не е напускал, има семейство и деца. Бил е и сериозно трудово ангажиран. Освен това, преди 20 дни му се е родило внуче от дъщеря му, което все още не е виждал”, каза Давчев и допълни, че до преди убийството не е имал нито една криминалистична регистрация. „Не случайно му е издадено разрешение да притежава лично оръжие, а ако не му беше дадено, сега други щяха да присъстват на подсъдимата скамейка, а той нямаше да съществува”, допълни Давчев.

Относно влошеното здравословно състояние на Таков, адвокатът каза, че от 2021 г. страда от различни заболявания.

Получава паник атаки от високи температури и тесни помещения. Искал е подобряване на условия, но му е отказвано. Не може да спи последните месеци заради високите температури. В последствие заболява от стомашно неразположение и е с диария от месеци. Последният преглед, който е извършен е с предписание за неотложни изследвания и терапия. За момента такова изследване не е осигурено”, допълни Давчев.

"Искам само да ми дадете възможност да се лекувам, само днес съм ходил четири пъти до тоалетна, но никой не ми обръща внимание. Що се отнася до паника атаките, едва ли има човек, който да е измъчван повече от мен. Имам проблем с дишането, всичко в арестните помещения е прашно, ни никой не взима отношение", каза самият Йордан Таков пред магистратите. 

Въпреки доводите на обвиняемия и защитата му, съдът отказа да измени мярката, но със свое определение задължи началника на Затвора до три дни да изпрати Таков на изследвания, които са му препоръчани при последните прегледи. 

Магистратите посочиха, че искат да изпратят Таков за настаняване в болница, но по закон това може да стане сам с решение на началника на Затвора. 

За първи път: Йордан Таков проговори за двойното убийство на баща и син Ботеви в КършиякаТой продължава да твърди, че е жертвата и се е защитавал

Припомняме, че Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на сина му Христо Ботев. Те имали обща фирма, занимаваща се с вендинг автомати и продукти за кафе.  До убийството се стигна след спречкване на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков застреля със законно притежаван  пистолет „Макаров” съдружника си Христо и баща му Васил.

След извършването на убийството, мъжът направи самопризнания, като заяви, че е действал при самоотбрана.

Правят нови и допълват стари експертизи по делото за двойното убийство на баща и син Ботеви

Разстрелът на баща и син Ботеви отново в съда! Защитата на убиеца иска повторен разпит на свидетел

 
Изпрати новина