На 14 октомври 2015 г. Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу Христо П. 35-годишният пловдивчанин е обвинен в причиняване по непредпазливост на смърт при нарушаване на правилата за движение по пътищата.

На 18 декември миналата година в град Пловдив Христо П., правоспособен водач на моторно-превозно средство от 1997 г., управлявал служебен лекотоварен автомобил, марка „Рено Мастер“. Пътувал сам, валяло дъжд.

Приближавайки към кръстовището с булевард „Копривщица“ се движел в лявата лента. По това време на тротоара на булевард „Пещерско шосе“ се намирала 83-годишна пешеходка, която предприела пресичане на платното за движение. Христо П. не преценил в достатъчна степен пътната обстановка и не забелязал пешеходката.

Видял я, когато тя била фронтално пред автомобила му, задействал спирачната система, но въпреки това настъпил сблъсък. Пешеходката паднала на платното за движение. Христо П. спрял, приближил се към нея и се обадил на тел. 112.

Според обвинителния акт Христо П. е шофирал с 45 км/ч, но не е реагирал своевременно, за да избегне произшествието. Пострадалата починала от остра кръвозагуба в резултат на травми по тялото. В обвинителния акт е цитирано, че шофьорът е нарушил няколко правила от Закона за движение по пътищата като един от тях е член 5 ал. 2 т. 1, който гласи: „водачът на пътното превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни превозни средства“.

По делото са разпитани шестима свидетели, извършена е автотехническа експертиза. Предстои да бъде насрочено заседание в Окръжен съд-Пловдив.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg