Пет автомобила от марката BMW са били плячкосани миналата нощ в ЖР "Тракия", научи TrafficNews.bg. Крадците са свалили страничните огледала, лайсните и парктрониците на колите. Кражбите на части от коли се превръщат в истинска епидемия.При кражба на части, в повечето от случаите застрахователят не плаща нищо, дори и собственикът да има пълно каско.  Причините са: частта, за която се търси обезщетение попада в графа "Демонтируеми части" и  не са налице категорични доказателства, че частта е открадната, а не свалена от нас самите. Форумите на феновете на БМВ са пълни с коментари за масовите кражби и съвети , които варират от това как да залепим лайсните със секундно лепило до такива да си паркираме колата на тъмно място и да чакаме крадеца с бухалка. 

Според препатили притежатели на БМВ, най-често крадените части са:

- Предна/ задна броня (предимно М брони)
- Лайсни (+парктроници)
- Халогени
- Огледала (както цели, така и само стъклата)
- Бъбреци
- Емблеми
- Фарове
- Мигачи
- Джанти
при взлом в купето:
- навигации
- М-Волани

Ето и решенията , които водачите предлагат. Някои от тях звучат действително абсурдно!

1. Аз лекичко съм пукнал едното стъкло в края - никой дори не ги заглежда. Иначе са оригиналните тонирани стъкла с мъртвата зона. Лайнарите търсят само комплекти и не ме закачат.

2. Що не ги овъртиш със силикон преди да ги сложиш, поне да ги счупят като се мъчат да ги свалят и ще ти ги плати застрахователчето!

3. Вариантите са няколко:
- Залепване със силикон - или ги чупят, или ти ги отмъкват с основата на моторчето 
- Караш и се надяваш да не си от "късметлиите"
- Караш със счупени огледала, на които все пак има добра видимост - това, което аз правя, защото ми писна

4. Алтернативи

- наем на гараж (100-200лв/ месец);
- охраняем паркинг (30-70лв/ месец);
- автокаско (1000лв+/ година) (това явно не помага винаги) [/u];
- лепене на лайсни, стъкла на огледала със силикон, забиване на нитове в бронята и т.н. (това ще увреди външния вид на колата и ще направи бъдещи ремонти по-трудоемки обаче);
- аларма (може да ти спаси частите, които се свалят бавно - Навигация, волан, гуми);

5. И ако никой  от гореизброените съвети не подейства, решението е следното:

Паркираш колата някъде на не толкова оживено място където по принцип се свиват разни неща(а вие редовно паркирате там)и зачакваш някъде без да има шанс да те видят заедно с някой приятел и двамата сте по една дървена бухалка. Трябва да е тъмно обаче за да не ви познаят после. Чакате си и като дойде някой изявен екземпляр да краде нещо от колата, само го изчаквате да започне действия и вие сте наред. Този същият после няма да посмее да краде от това място. Като насолите няколко подобни ще тръгне слух, че там не се пипа и ето ти го един цял охраняем район без да плащате.

TrafficNews.bg