Ще бъде ли признат за невинен бившият полицай Венцислав Караджов, или за трети път ще получи най-суровото наказание „доживотен затвор”, за двойното убийство на родителите си през 2016 година? Отговор на този въпрос ще даде Пловдивският апелативен съд, след края на двудневно заседание стартирало днес.

По искане на Върховния касационен съд делото стартира отново от стадия на допускане на доказателства, без да бъдат обсъждани останалите доводи в касационната жалба за нарушение на закона и явна несправедливост на наказанието. Върховните магистрати препоръчаха нови разпити на свидетели, преразпит на вещи лица, изготвили експертизите, допълнителни справки от МВР за постъпили сигнали за цялата 2016 година за лица, разпространявали и употребявали наркотици в района около местопроизшествието, включително обработени ли са тези сигнали и какъв е резултатът по тях. Едно от Причините ВКС да върне делото за ново разглеждане е, че не е изследвана версията убийството да е извършено от наркомани събирали се в района.

По поисканата справка от МВР, в съдът е постъпил отговор, че при проверка не се установява в полицията да са постъпвали и да отработвани материали за хора употребяващи или разпространяващи наркотици около адреса на престъплението, за цялата 2016 година. Относно това Караджов отбеляза: „Работил съм много години в системата на МВР и мога да кажа, че много от информацията не се допуска умишлено, за да не се натоварва работата на полицията”. Въпреки това магистратите приеха данните постъпили от МВР.

В хода на разпитите възникна спор около собствеността на козия крак, с който е разбита вратата на жилището, като бившият полицай оспорва твърденията на бившият си съдружник, че си го е донесъл от Англия.

Спор възникна и около това дали върху съпругата на Караджов Каля и тъща му Мария Рекина е имало натиск при даване на показанията и дали са отказали да бъдат тествани на детектор на лъжата. Повод за това е, че при една от първите беседи Рекина е разказала, че вечерта в деня на убийството Караджов е излизал от вкъщи, а после твърдяла пред съда, че е дала тези показания под натиск.

В днешното заседание показания дават общо 9 свидетели, а утре предстоят изслушвания на експертизи и разпит на вещи и поемни лица.

Предвид дългия период от време от момента на извършване на престъплението, към днешна дата повечето от свидетелите не си спомнят ясно всички детайли около престъплението и се налага съдът да прочита показанията от предишните производства.

Полицаят Караджов не иска шиканиране на делото за убийството на родителите си, пледира "невинен"Предстоят повторни разпити на свидетели, вещи лица и допълнителни справки

Припомняме, че Венцеслав Караджов бе осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на родителите му Божура и Цветан Караджови. Досега процесът е решаван два пъти от Пловдивския апелативен съд, като и при двете решения присъдата на Окръжния съд е потвърдена. Бившият полицай прекара в ареста близо 7 години, като преди три месеца беше пуснат под "домашен арест" с гривна на крака. 

В настоящото производсто прокуратурата иска от съда „доживотен затвор без право на замяна”, а защитата на Караджов и той самият пледират „невинен”. Настоящото дело срещу експолицая на практика ще е последно, защото то не може да бъде обжалвано и протестирано повече пред ВКС.

Очаквайте продължение и в утрешния ден!

След 7 години: Бившият полицай Караджов, убил родителите си, излиза под домашен арестДелото започва за втори път пред ВКС

МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

На 17 май Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка. Съседите й лежат на земята в локви съсирена кръв. Анка побягва с писъци навън и звъни на 112. Минути по-късно там е пълно с полиция, а след час трима полицаи чакат Венци пред входа на Икономическа полиция. Слагат му белезници и го отвеждат в ареста.  Божурка е простреляна пет пъти, съпругът й три пъти. Всеки от тях има по един контролен изстрел в главата. Аутопсията установява и времето на убийството- между 19 и 20 часа на 15 май. Разследването започва.

МОТИВЪТ

Венцеслав Караджов е първият /а засега и единствен заподозрян/, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалното русло. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също.  Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан, или както го наричат съседите Цанко, и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от страна на сина си. Ябълката на раздора е голям имот зад болница „Каспела” на ул. „София”. В него има построена двуетажна къща и едно етажна постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело- за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцеслав, обаче е „замразено” и предстои да се гледа. Семейните войни на Караджови, не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, нареча „Гадове”. Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Криминалистите изключват като вариант Караджови да са били нападнати с цел грабеж, тъй като от къщата не липсват пари или ценни вещи.  Преди време  е направена психиатрична  експертиза на Венцеслав, която стига до извода , че отношенията му с родителите нямат нищо общо с нормалните.

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Камера в съседна къща е заснела съпругата на Венци - Каля Караджова, да влиза със Ситроен Берлинго  в гаража на къщата на ул. „София”  в часа, в който е извършено двойната убийство. Излиза 8 минути по- късно. Обвинение предполага, че Венцеслав е бил в задния отсек на товарната кола, който е без прозорци. Синът на полицая – Алекс разбива алибито, осигурено от Каля Караджова, като казва че в неделя, баща му бил излязъл от къщи и се прибрал късно вечерта. Тъщата Мария Рекина също твърди, че във фаталната нощ съпрузите са излезли заедно за да нахранят кучето, което живее в имота народителите му. Към доказателствата се добавят барутни частици открити по ръцете и дрехите на полицая.  Бившият съдружник на Караджов  разпознава „козият крак” , с който е разбита задната врата на къщата и разказва , че Венцеслав си го е донесъл от Англия. Срещу Караджов е повдигнато обвинение по най- тежкия член в Наказателния кодекс - предумишлено убийство на повече от едно лица с користна цел.

По време на разследването, а и след това в съда, адвокатът  изнесе данни за сериозни нарушения по време на досъдебното производство. Тошкова съобщи за системен тормоз, оказван от полицията върху съпругата, детето и тъщата на Венцеслав. Със същият този тормоз тя се опита да обясни и уличаващите записи от СРС-тата , направени  от полицията след ареста на Караджов.  „Слушалките” обаче са записали както наставленията, давани от Каля Караджова към сина им, така и скандала , който тя е вдигнала на майка си, след като в една от беседите възрастната жена се изпуснала, че във фаталната вечер съпрузите са излезли заедно.

Липсата на улики обаче в някои случаи се явява  доста уличаващо доказателство за нечия вина. В случая абсолютната липса на барутни частици в автомобила на Караджов , се тълкува от обвинението като заличаване на следите. 

По делото бяха разпитани огромен брой свидетели.  Разследването се върна 15 години назад във времето , за да проследи целият професионален път и личен живот на Караджов.  Свидетелстваха бивши колеги на Караджов, които го описват като нагъл, арогантен, невъздържан, експанзивен, с високо самочувствие без покритие. Сред разпитаните е бившият началник на Второ районно Николай Петков, който е заявил, че „от него всичко може да се очаква”. Други бивши полицаи обясняват, че Венцислав е бил подложен на проверки, тъй като е бил заподозрян за сводничество. На свидетелската банка застана и бивша жрица , която потвърди показанията. Макар и да нямат нищо общо със самото престъпление,  събраните доказателства оформиха изключително неприятно описание на подсъдимия, което съвпадаше с психопрофила на убиеца, изготвен от специалист.

По време на процеса Караджов заяви многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко проверки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица. 

Обрат! ВКС отмени присъдата на Венци Караджов за убийството на родителите му, връща делото

Отново доживотна присъда за бившия полицай Караджов, убил родителите си