След седем години зад решетките, бившия полицай Венцислав Караджов, който уби родителите си по жесток начин, излиза под домашен арест с гривна за проследяване, научи TrafficNews. Върховният касационен съд е измени мярката за неотклонение от „задържане под стража” в „домашен арест„ . 

Припомняме, че преди няколко месеца Апелативен съд – Пловдив потвърди доживотната присъда на полицая, постановена от Пловдивския окръжен съд. По информация на медията ни, решението на втора инстанция се е гледало от ВКС през септември , но едната от съдийките в състава е починала и затова делото започва отначало пред последната инстанция за втори път. Днес адвокат Зоя Тошкова е поискала домашен арест за Караджов, като касационните магистрати са одобрили искането с мотив за продължително задържане и добро поведение на Караджов зад решетките.

МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

На 17 май Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка. Съседите й лежат на земята в локви съсирена кръв. Анка побягва с писъци навън и звъни на 112. Минути по-късно там е пълно с полиция, а след час трима полицаи чакат Венци пред входа на Икономическа полиция. Слагат му белезници и го отвеждат в ареста.  Божурка е простреляна пет пъти, съпругът й три пъти. Всеки от тях има по един контролен изстрел в главата. Аутопсията установява и времето на убийството- между 19 и 20 часа на 15 май. Разследването започва.

МОТИВЪТ

Венцеслав Караджов е първият /а засега и единствен заподозрян/, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалното русло. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също.  Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан, или както го наричат съседите Цанко, и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от страна на сина си. Ябълката на раздора е голям имот зад болница „Каспела” на ул. „София”. В него има построена двуетажна къща и едно етажна постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело- за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцеслав, обаче е „замразено” и предстои да се гледа. Семейните войни на Караджови, не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, нареча „Гадове”. Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Криминалистите изключват като вариант Караджови да са били нападнати с цел грабеж, тъй като от къщата не липсват пари или ценни вещи.  Преди време  е направена психиатрична  експертиза на Венцеслав, която стига до извода , че отношенията му с родителите нямат нищо общо с нормалните.

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Камера в съседна къща е заснела съпругата на Венци- Каля Караджова, да влиза със Ситроен Берлинго  в гаража на къщата на ул. „София”  в часа, в който е извършено двойната убийство. Излиза 8 минути по- късно. Обвинение предполага, че Венцеслав е бил в задния отсек на товарната кола, който е без прозорци. Синът на полицая – Алекс разбива алибито, осигурено от Каля Караджова, като казва че в неделя, баща му бил излязъл от къщи и се прибрал късно вечерта. Тъщата Мария Рекина също твърди, че във фаталната нощ съпрузите са излезли заедно за да нахранят кучето, което живее в имота народителите му. Към доказателствата се добавят барутни частици открити по ръцете и дрехите на пистолета.  Бившият съдружник на Караджов  разпознава „козият крак” , с който е разбита задната врата на къщата и разказва , че Венцеслав си го е донесъл от Англия. Срещу Караджов е повдигнато обвинение по най- тежкия член в Наказателния кодекс - предумишлено убийство на повече от едно лица с користна цел.

По време на разследването, а и след това в съда, адвокатът  изнесе данни за сериозни нарушения по време на досъдебното производство. Тошкова съобщи за системен тормоз, оказван от полицията върху съпругата, детето и тъщата на Венцеслав. Със същият този тормоз тя се опита да обясни и уличаващите записи от СРС-тата , направени  от полицията след ареста на Караджов.  „Слушалките” обаче са записали както наставленията, давани от Каля Караджова към сина им, така и скандала , който тя е вдигнала на майка си, след като в една от беседите възрастната жена се изпуснала, че във фаталната вечер съпрузите са излезли заедно.

Липсата на улики обаче в някои случаи се явява  доста уличаващо доказателство за нечия вина. В случая абсолютната липса на барутни частици в автомобила на Караджов , се тълкува от обвинението като заличаване на следите. 

По делото бяха разпитани огромен брой свидетели.  Разследването се върна 15 години назад във времето , за да проследи целият професионален път и личен живот на Караджов.  Свидетелстваха бивши колеги на Караджов, които го описват като нагъл, арогантен, невъздържан, експанзивен, с високо самочувствие без покритие. Сред разпитаните е бившият началник на Второ районно Николай Петков, който е заявил, че „от него всичко може да се очаква”. Други бивши полицаи обясняват, че Венцислав е бил подложен на проверки, тъй като е бил заподозрян за сводничество. На свидетелската банка застана и бивша жрица , която потвърди показанията. Макар и да нямат нищо общо със самото престъпление,  събраните доказателства оформиха изключително неприятно описание на подсъдимия, което съвпадаше с психопрофила на убиеца, изготвен от специалист.

По време на процеса Караджов заяви многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко проверки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица. 

Обрат! ВКС отмени присъдата на Венци Караджов за убийството на родителите му, връща делотоСоченият за двоен убиец отново ще се изправи пред Апелативен съд

Отново доживотна присъда за бившия полицай Караджов, убил родителите сиДелото се гледа за втори път в Апелативен съд, след като ВКС отмени първата присъда