Съдът остави за постоянно в ареста шофьора на автобуса с румънски и турски туристи, който катастрофира край Велико Търново в събота през нощта, предаде bTV. При инцидента загинаха четирима души, други седем пострадаха тежко. 

35-годишният Дженгиз Джен, турски гражданин, е обвинен за причиняването по непредпазливост смъртта на повече от едно лица - трима румънски и един турски гражданин.

Според прокуратурата той не е извършил контрол над превозното средство и не е съобразил скоростта с условията на пътя. Като гражданин на държава извън ЕС, с цел да не се укрие и да извърши друго престъпление, прокуратурата поиска най-строгата мярка – задържане под стража.

Съдът не уважи смекчаващите обстоятелства, които обвиняемият и защитата му изтъкнаха, а именно, че не избягал от мястото на катастрофата, помагал е на пострадалите и е съдействал на полицаите. Искането за домашен арест и парична гаранция бяха отхвърлени.

Дженгиз Джен е семеен, баща на две малолетни деца и е шофьор по маршрута Свиленград – Русе вече 10 години. Обвиняемият напусна залата разплакан.

Мярката може да бъде обжалване в 3-дневен срок.