Рецидивистът Юли Асенов, убил жестоко свой познат с брадва в Пазарджишкото село Черногорово, поиска от Пловдивския апелативен съд намаляване на присъдата му „доживотен затвор”.

„Съжалявам за постъпката ми. Моля да ми намалите присъдата”, каза 30-годишишният мъж пред магистратите.

Той е признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за това, че на 13 юни 2021 г. в село Черногорово, област Пазарджик, умишлено е умъртвил свой познат на 31 години, като престъплението представлява опасен рецидив. Недоволен от присъдата си обаче, Асенов обжалва наложеното му наказание, искайки по-кратък престой в затвора.

Затвор за младежът в Пазарджишко, който уби с брадва свой познатМотивът бил ревност

Според обвинителния акт, във фаталния ден в избено помещение на къща в селото е бил открит трупът на 31-годишен мъж от село Братаница.  От заключението на съдебномедицинската експертиза става ясно, че той е бил убит при удари с брадва в областта на главата. Мотивът за убийството от страна на Юли Асенов е ревност. След като убил своя познат, той откраднал златен пръстен, златен синджир, 200 лева и мобилен телефон от жертвата си. Отделно е установено, че по-рано Асенов е откраднал велосипед от леля си и с него се придвижил до село Черногорово.

След убийството той избягал от местопрестъплението и се укрил в Пловдив. В резултат на предприетото издирване и със съдействието на служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ и Второ районно управление  той е задържан в града под тепетата

Насилникът е осъждан и преди, като за последно е излязъл от затвора през юни 2017 г., след като изтърпял наказание лишаване от свобода за кражба и противозаконно повреждане на чуждо имущество.

За грабежите е осъден на десет години лишаване от свобода. Доживотната присъда е за убийството, което представлява опасен рецидив. Окръжен съд – Пазарджик е определил едно общо най-тежко наказание доживотен затвор при специален режим на изтърпяване.

В днешното заседание и държавното обвинение и адвокатът на Асенов поискаха от съда намаляване на присъдата на рецидивиста. Според прокурор Димитър Махмудиев няма убедителна аргументация от първостепеннния съд и присъдата е определена на базата на утежненото съдебно минало на подсъдимия.

Прокурорът наблегна на това, че всичките досегашни присъди на Асенов са за кражби, а повечето от тях са докато е бил непълнолетен.

„Считам, че съдебното минало не обуславя доживотен затвор, тъй като подсъдимият не  е осъждан за тежки престъпления”, каза прокурор Махмудиев.

Той  смятам, че присъдата доживотен затвор трябва да бъде заменен с 20 години и да се увеличи определеното общо най-тежко наказание в размер, който съда счете за необходим.

Подобни бяха доводите и на защитата на Асенов, в лицето на адвокат Живко Лаков.

„Извършеното не може да бъде оправдано, но смятам, че доживотен затвор е изключително тежко наказание. Той направи пълни самопризнания. Негово бе и желанието делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие”, каза адвокатът.

Според него най-тежкото наказание няма да е ефективно и Асенов няма да има шанс да се поправи.

„Целта на всяко наказание е да се даде възможност на извършителя да се превъзпита и да се поправи. Това наказание не оставя никаква алтернатива пред него. Смятам, че по-малко наказание ще открие една възможност пред него да осъзнае стореното и да се поправи”, допълни юристът.

Пловдивския апелативен съд ще обяви решението си в законовия едномесечен срок.

Жестоко убийство! Мъж съсече приятел с брадва, крие се в ПловдивМотивът за посегателството е личен