Рецидивистът Виктор Александров,  който се опита да подпали Джумая Джамия навръх Йорданов ден, има три присъди и обвинения по почти всички престъпления от Наказателния кодекс. Виктор е отраснал в дома да сираци и от 2004-та година насам непрекъснато е полезрението на полицията.

Първо е живял в Родопския пансион, а след това в защитените жилища на ул. "Генерал Радко Димитриев". Той е арестуван за грабеж, средна телесна повреда, блудство, хулиганство и изнасилване. Осъждан е три пъти- за хулиганство, през 2005 година, на 11 месеца условно, през 2006-та отново за хулиганство,на  три месеца ефективно плюс предходната присъда и миналата година е осъден за изнасилване на първа инстанция в условията на опасен рецидив , като  присъдата му е 4 години и 6 месеца.

Въпреки това обаче Виктор е на свобода и с поредното си престъпление едва не стана причина за масови безредици в града. Пиян, той се е опитал да подпали мюсюлманския край, като е е залял дограмата с бензин, а след това е драснал клечката. Охранител успял да угаси навреме пламъците. Виктор видял , че планът му сее провалил и отишъл до бензиностанция за още запалителна течност. Там обаче вече го чакали полицаите. 


Той е задържан за 72 часа с решение на наблюдаващия прокурор. Срещу пиромана вчера бяха повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна материална, историческа и художествена стойност. Срещу него има и друго обвинение - за  кражба на  гориво. 

В хода на разследването за часове бяха разпитани множество свидетели. Назначени са съдебно-психиатрична и психологична експертиза на арестувания. Освен това се очаква оценка за нанесените щети. 

В рамките на 72-часовия арест се очаква прокуратурата да внесе искане до Окръжен съд Пловдив за постоянното му задържане. За палежа той може да отнесе от 3 до 10 години.

TrafficNews.bg